Přeskočit na obsah

Léčba hyperkalcémie: Diagnostické postupy a léčebné možnosti u hyperparatyreózy a dalších běžných příčin

Dr. Inzucchi se v této práci se věnuje diagnostickým postupům, které je třeba uplatnit u nemocného se zvýšenou sérovou koncentrací vápníku, a navrhuje vhodné léčebné strategie.
Příčinu hyperkalcémie lze téměř vždy rychle zjistit pomocí speciálních biochemických vyšetření, která je někdy třeba doplnit cílenými rentgenovými snímky. Rozbor anamnézy a fyzikální vyšetření by se měly soustředit na příznaky hyperkalcémie a hyperparatyreózy, zhoubných a granulomatózních onemocnění, popřípadě dalších endokrinopatií. Měli bychom pátrat i po známkách průvodních jevů, jako jsou osteoporotické zlomeniny a renální koliky. Máme-li k dispozici pacientovu lékařskou dokumentaci, je třeba zjistit, jak dlouho se jeho hyperkalcémie vyvíjí, neboť její nejběžnější příčina, primární hyperparatyreóza, se zpravidla projevuje lehkým zvýšením sérové koncentrace vápníku, která se po léta nemění nebo se zvyšuje jen pomalu. Je vhodné se nemocného vyptat, jaké léky a doplňky stravy užívá, a zda se v jeho rodině vyskytují poruchy metabolismu vápníku, popřípadě některé související endokrinopatie, např. nádory hypofýzy, nadledvin, pankreatu a štítné žlázy.

   
   
 
platové třídy
a bb b
1 cc 2
   
   

Komentář

Autor: Prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc.

Hyperkalcémie má velmi pestrý klinický obraz a při delším trvání způsobuje funkční změny v mnoha tkáních a jednorázová výrazná hyperkalcémie vede k silně vyjádřené klinické symptomatologii a může mít pro nemocného fatální důsledky. V diferenciální diagnostice hyperkalcemického syndromu je nutné nejprve ověřit, zda nedošlo k chybě při stanovení koncentrace kalcia v plazmě (nejčastěji dlouhé zaškrcení končetiny při odběru krve venepunkcí, kalciem kontaminované pomůcky při odběru nebo kontaminace laboratorního skla). Mimořádně důležitou informací v diferenciální diagnóze hyperkalcemického syndromu je zjištění, zda hyperkalcémie je trvalá a že není způsobena hyperproteinémií.
...

Plnou verzi článku najdete v: Medicína po promoci 1/2005, strana 38

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené