Přeskočit na obsah

Traumatické poranění mozku

Traumatické poranění mozku změní prakticky každý aspekt života pacienta a jeho rodiny. Níže v textu předkládám některé problémy, které mohou následně vzniknout, a rady, jak pomoci rodině vypořádat se s často zdrcujícími nároky rehabilitace a návratem dítěte domů a do společnosti. Traumatické poranění mozku je hlavní příčinou úmrtí a handicapu u dětí. V USA dojde každý rok k poranění hlavy přibližně u jednoho milionu dětí. Zhruba 165 000 z nich je hospitalizováno a deset procent z těchto případů vede ke střednímu až těžkému fyzickému poškození nebo k poškození intelektu či chování. Na základě těchto statistických údajů je velice pravděpodobné, že v průběhu jednoho roku dojde k traumatickému poranění mozku u jednoho až dvou pacientů z ordinace jednoho praktického lékaře pro děti a dorost. Pediatr hraje v prevenci i v následné péči o pacienty s poraněním mozku důležitou roli. Zkušenosti rodičů lze najít v závěru tohoto článku (viz „Po traumatickém poranění mozku: perspektiva rodičů“), kde rodiče líčí návrat zraněného dítěte domů a do společnosti a následnou intenzivní rehabilitaci jako velmi namáhavé, stresující a náročné období – pro dítě i celou rodinu. Rodiče se obracejí na pediatra s žádostí o informace, vedení a podporu. Tento článek zmiňuje lékařské, emočně-behaviorální, sociální a finanční následky závažného traumatického poranění mozku a především možnosti intervence, které mohou zlepšit konečný výsledek. Příčiny traumatického poranění mozku
Nejčastějšími příčinami traumatického poranění mozku u dětí a adolescentů jsou nehody motorových vozidel, napadení druhou osobou, pády a sportovní úrazy. Chlapci bývají zraněni častěji než děvčata, a to v poměru 2 : 1, přičemž tento poměr stoupá mezi adolescenty spolu s narůstajícím věkem. Traumatické poranění mozku se nejčastěji vyskytuje v pozdní adolescenci, následováno věkovou skupinou dětí do pěti let života. Zatímco adolescenti, převážně chlapci, jsou nejčastěji zraněni při nehodách motorových vozidel nebo osobních střetech, u mladších dětí dochází nejčastěji k poranění mozku při pádech nebo během transportu motorovými vozidly. Hlavní příčinou úmrtí dětí při úrazech je poranění hlavy způsobené napadením druhou osobou a představuje téměř 25 % přijetí k hospitalizaci pro poranění hlavy. V porovnání s dětmi, u nichž bylo poranění hlavy důsledkem dopravní nehody, mají oběti napadení větší akutní morbiditu a mortalitu, často se pomocí radiologického vyšetření prokáží i známky předchozího, mnohdy opakovaného traumatického poranění mozku, a tudíž tyto děti mají horší výsledky.
...

Komentář

Autor: MUDr. Dana Šišková

Článek se po krátkém úvodu zabývá hlavně následnou péčí o pacienta po závažném kraniocerebrálním poranění, po zvládnutí nejzávažnějšího, život ohrožujícího stavu. Co považuji za velmi důležité, a to je v článku zmíněno na začátku a znovu na konci, že terénní pediatr hraje důležitou roli v prevenci úrazů od nejútlejšího věku dítěte. Není na škodu připomenout rodičům rychlý rozvoj hybnosti v kojeneckém a batolecím věku, dále nutnost používání bezpečnostních pomůcek, jako jsou autosedačky a ochranné přilby, nejen při jízdě na kole, ale i dalších aktivitách – bruslení i jízdě na kolečkových bruslích, lyžování, snowboardu, skateboardu, jízdě na koni. Po zkušenostech z poslední zimy bychom je nejraději viděli i na saních a bobech. V úvodu je stručně uvedena epidemiologie, která se dá srovnat se situací u nás, stejně jako příčiny traumat a převažující poměr chlapců. Podobné údaje vycházely i v našem souboru, kde byla zpracována data pacientů s těžkým úrazem hlavy, kteří byli v letech 1998 až 2003 hospitalizováni na Jednotce intenzivní péče Dětské chirurgie Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze 4. Z těchto našich výsledků a zkušeností pak vycházím i v komentování celého článku. Krátce je zmíněno rozdělení dle typu poranění, je-li přítomno krvácení, a dále dělení na lehká, střední a těžká dle Glasgow Coma Scale. Autor upozorňuje na závažnost poranění hlavy u malých dětí, vzhledem k odlišným tělesným proporcím, a dále na možnost týraného dítěte, což, bohužel, platí i v našich podmínkách.
...

Plnou verzi článku najdete v: Pediatrie po promoci 3/2005, strana 3

Zdroj:

Sdílejte článek

Doporučené