Bude potravinářský průkaz absurditou roku?
Značná část práce praktických lékařů je byrokratická. Jak říkal praktický lékař MUDr. Zdeněk Postler v pořadu Show Jana Krause 4. 5. 2016, padesát procent klientely praktika tvoří jeho slovy tzv. „obtěžovači, potvrzovači“. Potřebuji potvrzení na to…Potřebuji potvrzení na to…. atd.
Jedna věc, která mi přijde z mého pohledu zcela formální a tedy obtěžující jak mne, tak pacienta, je potvrzování potravinářského průkazu. Myšlenka ve svém jádru je asi dobrá, ale jak už to v životě bývá, stala se z ní formalita.
V zákoně 285/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví se píše následující:
“ (2) Fyzické osoby přicházející při pracovních činnostech ve stravovacích službách (§ 23) při výrobě potravin nebo při uvádění potravin do oběhu^18) do přímého styku s potravinami, pokrmy, zařízením, náčiním nebo plochami, které jsou ve styku s potravinami nebo pokrmy, fyzické osoby přicházející při pracovních činnostech v úpravnách vod a při provozování vodovodů^6a) do přímého styku s vodou a fyzické osoby přicházející při pracovních činnostech v ostatních činnostech podle odstavce 1 do přímého styku s kosmetickými přípravky, jejich ingrediencemi nebo tělem spotřebitele (dále jen "fyzické osoby vykonávající činnosti epidemiologicky závažné") musí mít zdravotní průkaz a znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví. Zdravotní průkaz před zahájením činnosti podle věty první vydává registrující poskytovatel zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařstv&i acute; nebo v oboru praktický lékař pro děti a dorost^11) nebo poskytovatel pracovně-lékařských služeb^61). Vydání zdravotního průkazu nenahrazuje vstupní lékařskou preventivní prohlídku.“
Je jistě správné chránit obyvatelstvo před možnou nákazou, ale musí to mít nějaký smysl a musí to být funkční, což současný systém vydávání potravinářského průkazu nesplňuje.
Každý zaměstnanec musí projít vstupní prohlídkou. Prohlídka má za úkol zjistit, zda je konkrétní osoba schopna vykonávat konkrétní práci. Samotné zjišťování možné infekce v okolí není integrální součástí vstupní prohlídky. Ale může být, takže při vstupní prohlídce může vyšetřující lékař vydat i potravinářský průkaz. Problém je v tom, že v devadesáti procentech případů je jeho vystavení postaveno na dotazu. Pokud pacient nepromluví pravdu o tom, že jeho kamarád se právě léčí na infekční žloutenku, nebo že celá rodina má již týden průjem včetně jeho samotného, lékař potravinářský průkaz potvrdí. Součástí vstupní prohlídky do zaměstnání není laboratorní vyšetření na probíhající infekci.
Pak to taky může být tak, že lékař poskytující pracovně-lékařské služby provede vstupní prohlídku, ale potravinářský průkaz vydá registrující praktický lékař. Tohle mělo smysl v době, kdy existovali obvodní lékaři, ti měli své obvody a chodila jim pravidelná hlášení z hygieny. V té době se dalo předpokládat, že obvodní lékař má jakousi povědomost o tom, zda v jeho obvodě neprobíhá nějaká infekce se vztahem k ošetřovanému. Dnes, kdy je registrace k praktickému lékaři zcela dobrovolná, bez vazby na lokalitu, to ale tak nefunguje.
Jistou logiku by snad mělo, kdyby se platnost potravinářského průkazu pravidelně obnovovala a platnost potvrzovala i hygienická služba.
Nyní je to čistá formalita. Formulář potravinářského průkazu lékař nikde nefasuje, musí si jej sám sehnat a zaplatit. A musí mít na skladě takové množství, aby mu stačil. Samotný příjem z vystavování tohoto průkazu netvoří nijak významnou složku příjmu ambulance. Kromě toho jej potřebují hlavně studenti na brigády v Lidlu, Albertu apod. a těm dávám výraznou slevu. Abych měl klid, tak jim potvrdím platnost bez omezení.
Těžko si hrát na účinný boj proti infekci, když ke mně přijde kuchař, kterému kape z nosu a chce rychle vyléčit. Já mu samozřejmě řeknu, že by měl zůstat po dobu nemoci doma, že jako kuchař ohrožuje strávníky, ale on prý nemůže, musí makat. Mám ho snad nahlásit na policii?! To asi těžko. Tak se mohu jen modlit, aby v jeho restauraci nedošlo k epidemiologickému problému. A není to výjimečný případ.
Agentura Communa spolu s Hospodářskými novinami vyhlašuje anketu Absurdita roku. Potravinářský průkaz bude letos soutěžit a má velkou šanci na velmi dobré umístění.
Zdroj: www.tribune.cz