Přeskočit na obsah

Máme program na nákup potravin

doktor, pc
Foto: shutterstock.com

Strava se v českých a moravských nemocnicích mění po 65 letech, střídá je nový a modernější systém. Podle vedoucí nutriční terapeutky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA) Mgr. Bc. Aleny Mottlové, Ph.D., je základním principem nového systému nemocničního stravování zavedení dvou základních diet a jejich modifikací, které umožňuje přizpůsobení stravování v nemocnici požadavkům současné zdravotní péče. „U diet speciálních, jako např. dieta diabetická, s omezením tuku, bílkovin apod., jsou zase doporučeny změny z hlediska složení a dávek jednotlivých živin. Nicméně řada zdravotnických zařízení si v průběhu let upravovala dietní doporučení dle individuálních potřeb pacientů,“ říká Alena Mottlová. Ve FNUSA se podle jejích slov snažili i bez doporučení ministerstva zlepšovat stravu pro pacienty a celkově i nutriční péči o nutričně rizikové pacienty.

  • Co jste si řekla, když jste si v červnu přečetla metodické doporučení ministerstva o výživě?

Přestože metodický pokyn vyšel jako doporučení v červnu, jsou tato doporučení výsledkem práce, která započala mnohem dřív. Na jeho vzniku jsme se mohli my jako zástupci přímo řízených organizací také podílet. Díky připomínkám kolegů z jednotlivých ZZ dokument zohledňuje stávající specifické podmínky v jednotlivých zařízeních a zároveň ponechává prostor pro realizaci nového systému dle individuálních možností daného zařízení. Řadu doporučení nemusí naše nemocnice zavádět, protože jsou již nastavena, ale některé změny dle doporučení určitě plánujeme zavést, protože si myslíme, že se jedná o změny pozitivní směrem ke kvalitě stravování a péče o pacienty vůbec.

  • Podle všeho se v našich nemocnicích vyloženě nezdravá jídla nepodávají, nicméně s čím jste se nejvíce potýkali?

Do stravování zasahuje velmi mnoho proměnných faktorů – věk, zvyklosti, zdravotní stav, návyky, vlastní chutě apod. Co člověk, to názor ohledně spokojenosti se stravou. Při zařazení některých „nových zdravých jídel“ (např. hummus) se našli pacienti, kterým to nevyhovovalo, a dožadovali se klasických jídel. Zde ovšem nastupuje nutriční terapeut a vysvětluje, edukuje anebo se nakonec domluví s pacientem na jiné dietě – tedy snaha o individuální přístup.

  • Zavedli jste švédský bufet pro pacienty, bylo to obtížné? Jaký byl ohlas?

Ano, na Klinice plastické a estetické chirurgie jsme zavedli na Oddělení muži a Oddělení ženy možnost u snídaní si vybrat z nabízených potravin – opravdu takový „švédský stůl“. Byl to zatím „experiment“ – zkoušeli jsme to. Výsledek: velmi pozitivní odezva od pacientů, snídaně ekonomicky vyšla dráž a rozdávání snídaně se prodloužilo o cca 30 minut. Také byl více zatížen personál na oddělení a ve stravovacím provoze. Na druhé straně se ukázalo, že pacienti si neberou nijak více jídla – jak jsme předpokládali. Kvůli covidové situaci se pak tato varianta zrušila a zatím neobnovila.

  • Podle čeho diety vybíráte a přijdou na víc peněz?

Dietu indikuje lékař ve spolupráci s nutričním terapeutem. Nové složení a dávky živin by snad neměly nijak výrazně navýšit sumu za suroviny, některé diety jsou svým složením dražší a některé zase ne – proto se jídelníček různě kombinuje tak, aby se nepřekračovala výše stravovací jednotky za den. My se to snažíme řešit i nákupem – díky elektronickému programu na nákup potravin získáváme kvalitní potraviny za přijatelné ceny.

  • Co v tomto směru ve FNUSA chystáte a co vás nejvíce omezuje?

Řada z těch doporučení je v nemocnici již nastavena – nejde jen o změnu stravy, ale i vyhledávání rizikových pacientů, doplnění kvalifikovaného personálu, zavedení nových indikátorů kvality atd., ale samozřejmě některé věci ve stravování samotném chceme ještě posunout. Konkrétně rozšířit doporučené základní diety pro pacienty bez dietního omezení, tzv. dieta FIT a dieta MAL. Všechno, co je nové, všechny změny nemusejí být vždy primárně vnímány pozitivně – nicméně u nás je snaha se domluvit napříč nemocnicí – jsou schůzky se stravovacím provozem, nutričními terapeutkami provozními i klinickými, staničními a vrchními sestrami. Na základě diskusí a zohlednění připomínek jednotlivých provozů se pak změny dělají snáze.

  • Co byste z jídelníčku doporučila, co vám nejvíce zachutnalo?

Nejsem vybíravá, mohu doporučit více jídel, krůtí plátek přírodní, bulgur s rajčaty, ale i zapečené brambory se zeleninou a sýrem, salát a další.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené