Přeskočit na obsah

Asparagin živí nádorové buňky. Jeho redukce dietou pomáhá omezit metastázy

Nutrientem, který umožňuje šíření tohoto typu karcinomu, je proteinogenní aminokyselina asparagin, obsažená v mnoha druzích potravin včetně chřestu, ryb a brambor.

Společný výzkum několika institucí včetně Cancer Research UK Cambridge zjišťoval, zda snížení koncentrace asparaginu v organismu může pomoci snížit rychlost růstu tumoru.

Redukce asparaginu u hlodavců přinesla sice jen malý efekt na primární tumor, ale omezila schopnost jeho buněk metastázovat do dalších částí těla. Naopak při podávání potravy s vysokým obsahem asparaginu se tumor šířil rychleji.

Vědci myším podávali L-asparginázu, což je chemoterapeutické léčivo, užívané v současné době k léčbě akutní lymfoblastické leukemie, protože inhibuje produkci asparaginu. Zároveň myši dostávaly dietu, založenou na nižším obsahu asparaginu. Výsledkem byla redukce metastáz tumoru.

Tento závěr potvrdila i data, získaná od lidských pacientů s rakovinou prsu. Varovné bylo zjištění, že schopnost rakovinových buněk syntetizovat asparagin souvisí s nižší pravděpodobností přežití pacienta.

Nová práce tak přesně určila klíčový mechanismus, který podporuje schopnost růstu a šíření rakovinových buněk. Přinesla rovněž zásadní informace pro pochopení, jak zabránit metastázám, které bývají hlavní příčinou úmrtí. Pokud se v dalším zkoumání prokáže efekt diety s nízkým obsahem asparaginu na podporu účinku chemoterapie a radioterapie, otevře se cesta i k aplikování tohoto postupu při karcinomech ledvin, hlavy a krku.

Zdroj: Knott SRV et al. Asparagine bioavailability governs metastasis in a model of breast cancer. Nature volume 554, pages 378–381 (15 February 2018). Published online: 07 February 2018 doi:10.1038/nature25465

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Máme se bát chřipky?

29. 11. 2021

Máme se bát chřipky? Pod tímto názvem se 22. listopadu 2021 konal seminář organizovaný Medical Tribune v pražském ILF. Tématy byly onemocnění…