Přeskočit na obsah

Bezlepková dieta může zvyšovat riziko vzniku diabetu

Podle nich nižší příjem glutenu vede rovněž ke snížení příjmu vlákniny, která je známa jako protektivní faktor diabetu 2. typu.

Vědci pod vedením Geng Zonga, PhD, výzkumníka z oddělení výživy na Harvard University's T.H. Chan School of Public Health posuzovali spojitost mezi příjmem glutenu a zdravotními důsledky u více než 200 tisíc lidí, jejichž data převzali ze tří jiných dlouhodobých studií. Participanti vyplňovali dotazníky ohledně svého stravování každé dva roky a pravidelně byl rovněž monitorován jejich zdravotní stav.

Během třiceti let byl u více než 15 tisíc z nich diagnostikován diabetes 2.typu. Většina účastníků přijímala denně méně než 12 g glutenu denně, ale ti, kdo jej konzumovali více, měli nižší pravděpodobnost vzniku cukrovky. Účastníci s nejvyšším příjmem denním glutenu měli o 13 % nižší riziko diabetu než ti, kteří ho konzumovali méně než 4 g denně. Bezlepková dieta se v posledních letech stala módou a dodržují ji často i ti, kdo netrpí celiakií ani alergií na lepek. „Náš výzkum ukazuje, že bezlepková dieta zřejmě nemusí být prospěšná zdraví, minimálně s ohledem na riziko diabetu,“ uvedl Zong. Výsledky uvedené studie se řadí k rostoucímu počtu důkazů v tomto směru. V březnu se proti bezdůvodnému omezování lepku ve stravě vyjádřila také American College of Cardiology.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Bez pohybu to nepůjde

23. 6. 2022

V průběhu druhého dne XXX. výročního kongresu České kardiologické společnosti byla v rámci sekce České asociace preventivní kardiologie věnována…