Přeskočit na obsah

Doplňky stravy s biotinem mění laboratorní výsledky i při infarktu

Na rostoucí počet problémů včetně dokonce nejméně jednoho úmrtí v této souvislosti upozorňuje americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Falešné laboratorní výsledky po užívání biotinu mohou vést k nežádoucím účinkům terapie i při různých dalších onemocněních.

Biotin patří do skupiny B komplexu, bývá označován někdy také jako vitamín H, ale ve skutečnosti je jedná o koenzym. Je součástí mnoha multivitaminových přípravků a prostředků na podporu růstů vlasů a nehtů. Dávka 5 – 10 mg, která je v nich běžně obsažena, je často až 650krát větší než 30 µg, což je běžný denní příjem, který potřebuje většina lidí.

Vysoké dávky bývají lékaři preskribovány při neuropatiích a často také při léčbě roztroušené sklerózy.

Biotin se váže na některé proteiny, což může způsobit nesprávné výsledky při laboratorních testech. Například při poškození srdečního svalu roste v krvi množství kardiomarkeru troponinu, ale biotin ho sníží, takže se při testech při podezření na infarkt neprokáže. To může vést k fatálním následkům. Podle FDA pacient zemřel právě proto, že užíval vysoké dávky biotinu a test na troponin tak selhal.

Naopak falešně vysoké výsledky po excesivním příjmu biotinu se mohou vyskytnout při testech na thyroideální hormony. Lékař pak může dojít k nesprávné diagnóze Graves-Basedowovy nemoci. Biotin může dále pozměňovat výsledky testů při srdečním selhání, těhotenství, rakovině či anemii z důvodu nedostatku železa. Tento problém není úplně nový, v laboratorní komunitě je znám už delší dobu. Lékaři by proto měli vždy zjišťovat, zda pacient neužívá přípravky s biotinem, a vždy na tuto skutečnost laboratoř upozornit.

Není bez zajímavosti rovněž dodat, že biotin je klíčovou látkou, která umožňuje propojení mezi metabolismem sacharidů a tuků. Při vyšším příjmu stimuluje procesy tvorby mastných kyselin, zejména pokud organismus současně nevynakládá odpovídající fyzickou aktivitu. To vede v konečném důsledku k tvorbě tuků a jejich ukládání především do podkožních částí těla.

Zdroj: https://www.fda.gov/Safety/MedWatch/SafetyInformation/SafetyAlertsforHumanMedicalProducts/ucm586641.htm
Li D et al. Association of Biotin Ingestion With Performance of Hormone and Nonhormone Assays in Healthy Adults. Journal of the American Medical Association 2017;318(12):1150-1160. doi:10.1001/jama.2017.13705

 

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Máme se bát chřipky?

29. 11. 2021

Máme se bát chřipky? Pod tímto názvem se 22. listopadu 2021 konal seminář organizovaný Medical Tribune v pražském ILF. Tématy byly onemocnění…