Přeskočit na obsah

I zbytky pesticidů v ovoci a zelenině vedou k neplodnosti

Prozkoumala přitom údaje o jídelních zvyklostech a otěhotnění 325 žen, které prošly mezi roky 2007 až 2016 celkově 541 cykly umělého oplodnění na klinice v americkém Bostonu. Vzešlo z nich celkově 228 živě narozených dětí. Podle expozici zbytkům pesticidů vědci tyto ženy rozdělili do pěti skupin.

Ženy, které jedly největší množství ovoce a zeleniny s vyšší koncentrací reziduí pesticidů – dvě a více porcí denně– měly o 18 % nižší pravděpodobnost otěhotnění než ty, které zkonzumovaly méně než jednu porci takových potravin za den.

Už dlouho se ví, že ženy vystavené působní pesticidů (buď v zaměstnání nebo doma) mají vyšší riziko neplodnosti. Tentokrát se však poprvé prokázalo, že tento vliv mají i nízké dávky zbytků pesticidů v konzumovaných plodech z konvenční zemědělské produkce. Požívání bioproduktů pak má smysl zejména u těch plodů, které mívají typicky vyšší koncentraci reziduálních pesticidů.

Vědci rovněž zjistili, že konzumace potravin s reziduálními pesticidy vedla k vyššímu riziku potratu v raném stádiu těhotenství. Odhadují, že nahrazení jedné denní porce plodů s větším množstvím reziduálních pesticidů, jako jsou jablka, jahody, zelí či špenát alternativou v podobě avokáda, kukuřice a banánů může zvýšit šanci na otěhotnění o 79 % a pravděpodobnost normálního porodu o 88 %.

Vědci upozorňují, že u širší populace a přirozeného způsobu početí se výsledky mohou lišit. Studii však považují za významnou, neboť velká část případů neplodnosti zůstává neobjasněná.

Zdroj: Chiu Y et al. Association Between Pesticide Residue Intake From Consumption of Fruits and Vegetables and Pregnancy Outcomes Among Women Undergoing Infertility Treatment With Assisted Reproductive Technology. JAMA Internal Medicine. Published online October 30, 2017. doi:10.1001/jamainternmed.2017.5038

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené