Přeskočit na obsah

Jablka a diabetes – jedná se o vhodnou kombinaci?

Jablka mají zelenou

Americká diabetická společnost považuje jablka navzdory obsahu sacharidů za potravinu bezpečnou pro diabetiky 1. i 2. typu. Toto ovoce obsahuje jiný druh sacharidů, než který se nachází v průmyslově vyráběných potravinách, a diabetikům navíc dodá prospěšnou vlákninu. Jablka jsou bohatá i na další živiny – minerály, vitamíny či antioxidanty. Diabetici by ovšem měli podle diabetologů věnovat pozornost tomu, jak jejich organismus na konzumaci jablek reaguje, aby eliminovali riziko případných výkyvů glykemie.

Dobré výsledky fruktózy

Většina sacharidů obsažených v jablcích má formu fruktózy. Nedávno publikovaný článek v časopise American Journal of Clinical Nutrition uvádí, že konzumace fruktózy místo glukózy a sacharózy snižuje koncentraci cukru a inzulinu v krvi po jídle. Kombinování jablek se zdraví prospěšnými tuky a bílkovinami navíc omezuje výkyvy glykemie a přispívá k pocitu sytosti. Jablka jsou považována za potravinu s nízkým glykemickým indexem a jsou tedy podle odborníků pro diabetiky vhodná. I přesto by ale pacienti měli sledovat, jaké dopady na jejich organismus konzumace jablek přináší.

Pomáhá vláknina i flavonoidy

Americké ministerstvo zemědělství uvádí, že středně velké jablko obsahuje průměrně 19 g cukru a 4 g vlákniny. Díky ní je vstřebávání cukru pomalejší a přispívá k prevenci výkyvů koncentrace krevního cukru a inzulinu. Další odborné zdroje konstatují, že flavonoidy obsažené v jablcích, zejména kvercetin, obecně snižují riziko propuknutí diabetu a konzumaci jablek tak lze doporučit i osobám se zvýšeným rizikem tohoto onemocnění.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321882.php

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené