L‑cystein zmírňuje příznaky kocoviny po alkoholu
Příznaky kocoviny spojené s alkoholem – nauzea, bolest hlavy, stres a úzkost – působí globálně značné množství zdravotních problémů a ekonomických ztrát. Mnoho z těchto škodlivých účinků působí alkohol a jeho metabolit acetaldehyd, který je také běžnou složkou v alkoholických nápojích.
Cílem této studie bylo zkoumat účinek aminokyseliny L‑cysteinu na později vnímané účinky spojené s alkoholem, resp. acetaldehydem.
Dobrovolní zdraví účastníci studie byli získáni inzeráty. Dobrovolníci museli mít zážitek kocoviny, nebo alespoň bolesti hlavy. Studie zaměřená na kocovinu byla randomizovaná, dvojitě zaslepená a placebem kontrolovaná. Devatenáct mužů nahodile polykalo placebo nebo tablety L‑cysteinu. Alkohol v dávce 1,5 g/kg byl konzumován během tří hodin.
Výsledky založené na korelační analýze prokázaly, že L‑cystein zabrání příznakům kocoviny, resp. je zmírní. Výsledky byly patrné pro kocovinu, resp. nauzeu a bolest hlavy při dávce L‑cysteinu 1 200 mg a pro stres a úzkost již při dávce 600 mg.
Závěry: L‑cystein snižoval potřebu pití následující den bez příznaků kocoviny nebo s jejich menším počtem. Celkem vzato, tyto účinky L‑cysteinu jsou unikátní a zdá se, že mají budoucnost v předcházení těmto škodlivým příznakům nebo jejich mírnění i při snižování rizika závislosti na alkoholu.
Zdroj: Eriksson CJP, Metsälä M, Möykkynen T et al. L‑cysteine containing vitamin supplement which prevents or alleviates alcohol‑related hangover symptoms: Nausea, headache, stress and anxiety. Alcohol Alcohol. 2020;55(6):660–666.
Zdroj: MT