N-acetylcystein a jeho vliv na konzumaci alkoholu
N-acetylcystein se jeví jako slibný přípravek v léčbě závislosti na návykových látkách, ovšem jeho přínosy v léčbě abúzu alkoholu nebyly dosud dostatečně vyhodnoceny.
N-acetylcystein versus placebo
Americká analýza porovnává vliv N-acetylcysteinu (NAC) a placeba na konzumaci alkoholu u jedinců zneužívajících konopí, kteří se zapojili do 12týdenní multicentrické studie. Celkem 277 subjektů ve věku 18–50 let bylo rozděleno do dvou skupin, kterým byl podáván N-acetylcystein v dávce 1 200 mg dvakrát denně, nebo placebo. Pacienti si vedli záznamy o množství vypitých alkoholických nápojů týdně i počtu dní, kdy alkohol konzumovali.
Výsledky
U pacientů užívajících N-acetylcystein byla v porovnání se skupinou s placebem zaznamenána větší míra abstinence mezi jednotlivými kontrolami [OR = 1,37; 95% CI = 1,06–1,78; p = 0,019], nižší počet alkoholických nápojů týdně [RR = 0,67; 95% CI = 0,48–0.99; p = 0,045] a méně dnů, v nichž pili alkohol [RR = 0,69; 95% CI = 0,51-0,92; p = 0,014]. Změny v množství užívaného konopí nekorelovaly s žádnými proměnnými souvisejícími s konzumací alkoholu.
Závěr
Poznatky z této analýzy naznačují, že podávání N-acetylcysteinu by mohlo být účinnou metodou, jak omezit konzumaci alkoholu přibližně o 30 % u osob s abúzem konopí. Další studie zaměřené na sledování souvislostí mezi NAC a abúzem alkoholu by mohly přispět k přesnějšímu porozumění účinků této látky.
Zdroj: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0376871618300267
Zdroj: MT