Přeskočit na obsah

Nadměrný příjem cukru souvisí s nezdravým ukládáním tuku

Nadměrná spotřeba cukru je celosvětovým problémem. K šesti zemím s nejvyšším prodejem sladkých nápojů na obyvatele patří Chile, Mexiko, Argentina, Peru, USA a Saúdská Arábie. Očekává se, že poptávka po cukru vzroste i v Asii, Africe a Rusku. Jak vysvětluje jedna z autorek studie So Yun Yi, studentka doktorského studia na University of Minnesota School of Public Health, při nadměrné konzumaci cukru se jeho přebytek přemění na tuk a ukládá se. Tato tuková tkáň umístěná kolem srdce a v břiše uvolňuje do těla působky, které mohou být zdraví škodlivé. Výsledky studie významně podporují omezení příjmu přidaného cukru.

Tato observační studie zkoumala jak cukrem slazené nápoje (jako jsou nealkoholické nápoje, ovocné nápoje, energetické nápoje), tak i cukr přidávaný do potravin a nápojů pro sladkost (například při vaření nebo ve zpracovaných potravinách). Vědci analyzovali souvislost mezi dlouhodobou spotřebou cukru a zásobami tuku v oblasti srdce a dalších orgánů.

Data byla získána z Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA), pokračující kohortové studie v USA, která zahrnuje centra v Alabamě, Kalifornii, Illinois a Minnesotě. Do této studie bylo zařazeno celkem 3 070 zdravých účastníků ve věku 18 až 30 let. Třikrát během dvaceti let (1985 až 2005) u nich byl měřen příjem potravin a nápojů. Po 25 letech (v roce 2010) byly pak provedeny výpočetní tomografie (CT), skenování hrudníku a břicha pro měření objemů tuku v oblasti břicha a kolem srdce.

Vědci zjistili, že příjem cukru v průběhu 20 let souvisel s objemem tuku později v životě. Vyšší příjem nápojů slazených cukrem i přidaného cukru souvisel s větším postupným ukládáním tuků v okolí důležitých orgánů. Podle další autorky studie Dr. Lyn Steffen z University of Minnesota School of Public Health je důležité číst štítky na potravinách a kontrolovat množství přidaného cukru v tom, co kupujeme. Při hledání je třeba se zaměřit na ingredience, jako jsou sirupy, glukóza, fruktóza, sacharóza a maltóza. Je přesvědčena, že lepší informovanost o skrytém cukru pomůže snížit jeho spotřebu.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené