Přeskočit na obsah

Nadměrný příjem soli škodí mozku

O negativním vlivu soli na kardiovaskulární systém včetně vzniku hypertenze se hovoří dlouho. Méně se ví o vlivu soli na mozek, jako jsou cerebrovaskulární onemocnění a poruchy kognice. Jedním z možných mechanismů tohoto negativního vlivu jsou endoteliální buňky uvnitř cerebrálních cév, které jsou zodpovědné za vaskulární tonus a jeho regulaci. Nadměrný příjem soli tuto jejich schopnost ochromuje. Mozek přitom ke správnému fungování vyžaduje plynulý a hladký přísun kyslíku.

Vědci krmili po dobu 12 týdnů pokusné hlodavce ekvivalentem humánní diety s vysokým obsahem soli. Už po prvních týdnech se ukázala endoteliální dysfunkce i snížení přísunu krevního zásobování mozku. Behaviorální testy prokázaly rovněž pokles kognitivních funkcí. Krevní tlak však zůstal nezměněný.
Důležitým zjištěním bylo zvýšení počtu Th17 lymfocytů, které způsobuje zvýšení koncentrace prozánětlivého interleukinu 17(IL-17). Autoři studie dokázali rovněž popsat cestu, jíž zvýšený IL-17 vede k negativním kognitivním a cerebrovaskulárním účinkům. Když pak vystavili humánní endoteliální buňky působení IL-17, došli k totožnému výsledku.

Ukázalo se také, že negativní účinky diety s vysokým obsahem soli jsou reverzibilní. Po návratu k normální stravě vaskulární dysfunkce i kognitivní poruchy pominuly. Vědci rovněž využili aminokyselinu L-arginin, která dokáže vliv soli eliminovat stejným způsobem.


Zdroj: Iadecola C et al. Dietary salt promotes neurovascular and cognitive dysfunction through a gut-initiated TH17 response. Nature Neuroscience (2018), doi:10.1038/s41593-017-0059-z

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené