Přeskočit na obsah

Nízkokalorická sladidla zřejmě přispívají ke vzniku metabolického syndromu a cukrovky

Ukázala to studie, zkoumající in vitro účinek sukralózy na humánní kmenové buňky, derivované z tukové tkáně, v prostředí přispívající ke vzniku obezity.

Vědci napodobili typickou koncentraci sukralózy v krvi lidí, kteří konzumují vysoké dávky nízkokalorických sladidel. Při aplikaci na kmenové buňky pak pozorovali zvýšenou expresi genů, spojovaných s produkcí tuku a spuštěním zánětlivých procesů.

Výzkumníci pak pokračovali v samostatném experimentu, kdy zkoumali biopsií získané vzorky abdominálního tuku od lidí, pravidelně konzumujících tato sladidla. U osob se zdravou váhou neshledali významnou změnu genové exprese, zato ve vzorcích od osob s nadváhou či obézních se opět projevila zvýšená exprese genů, produkujících tuk, a vyvolávajících zánět.

„Naše studie kmenových buněk naznačuje, že nízkokalorická sladidla způsobují nadměrné ukládání tuku v buňkách v porovnání s buňkami, které nebyly vystavené vlivu těchto látek,“ uvedl jeden ze spoluautorů práce docent Sabyasachi Sen z George Washington University. Podle něj jde o důsledek většího přísunu glukózy do buněk, což je způsobeno zvýšením aktivity transportérů glukózy.

Nová zjištění jsou důležitá zejména pro obézní jedince s prediabetem nebo diabetem. Metabolický syndrom dvojnásobně zvyšuje riziko srdečního onemocnění a mrtvice a trojnásobně zvyšuje riziko vzniku diabetu 2. typu. Zvýšená exprese genů pro ukládání tuku je u těchto osob zřejmě způsobena vyšším množstvím glukózy v krvi a inzulinovou rezistencí.

Zdroj: The Endocrine Society. Consuming low-calorie sweeteners may predispose overweight individuals to diabetes. ScienceDaily. ScienceDaily, 18 March 2018. Dostupné na: www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180318144829.htm

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené