Přeskočit na obsah

Omega-6 mastné kyseliny snižují riziko diabetu o 35 %

Konzumace stravy bohaté na omega-6 polynenasycené mastné kyseliny snižuje riziko vzniku diabetu 2. typu více než o třetinu. Zjistila to analýza údajů téměř 40 tisíc dospělých jedinců z 20 různých studií, zveřejněná v The Lancet Diabetes & Endocrinology, zahrnující 39 740 osob z Británie, Německa, Francie, Finska, Austrálie, Islandu, Nizozemí, Tchaj-wanu a Švédska.

Současné guidelines American Heart Association (AHA) doporučují, že konzumace polynenasycených tuků omega-6 by měla tvořit maximálně 5 až 10 % našeho celkového denního příjmu energie. S vlivem těchto látek totiž souvisí zvýšení zánětlivých procesů v těle a vznik srdečních onemocnění. Tým z George Institute for Global Health v Austrálii se však zaměřil na opomíjený aspekt omega -6 mastných kyselin: a to, jak ovlivňují vznik diabetu 2. typu. Šlo zejména o jejich nejobvyklejšího zástupce – kyselinu linolovou – a její metabolit, kyselinu arachidonovou.

Ukázalo se, že jedinci s vysokou koncentrací kyseliny linolové v krvi měli o 35 % nižší pravděpodobnost vzniku diabetu 2. typu. Podle vědců jde o silný důkaz, a to i při započtení okolností, jako je BMI, věk, pohlaví, rasová příslušnost a koncentrace omega-3 mastných kyselin. Mezi koncentrací kyseliny arachonidové a rizikem diabetu vědci neshledali významnou souvislost.

Vědci zároveň nenašli žádné důkazy o škodlivosti vysokého příjmu kyseliny linolové v potravě. Rovněž v této rozsáhlé studii neshledali důkaz fyziologicky relevantní interakce mezi omega-6 a omega-3 tuky, jak se obvykle uvádí. Závěr studie tedy potvrzuje, že zvýšený příjem kyseliny linolové je prospěšný pro zdraví obecně a zejména pro snížení rizika diabetu 2.typu.

Zdroj: Wu JHY et al. Omega-6 fatty acid biomarkers and incident type 2 diabetes: pooled analysis of individual-level data for 39 740 adults from 20 prospective cohort studies. The Lancet Diabetes & Endocrinology. Published 11 October 2017 DOI: https://doi.org/10.1016/S2213-8587(17)30307-8

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené