Přeskočit na obsah

Pití kávy je spojeno s prodloužením délky života

iStock-1225614709
Ilustrační fotografie. Všechny osoby jsou modelem. Zdroj: iStock

Podle výzkumu, který byl zveřejněn v European Journal of Preventive Cardiology, je pití dvou až tří šálků kávy denně spojeno s delší délkou života a nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění ve srovnání s vyhýbáním se pití kávy. Výsledky se týkaly mletých, instantních i bezkofeinových druhů. Všechny tyto kávy byly ve studii spojeny s rovnocenným snížením výskytu KV onemocnění a úmrtí na KV onemocnění nebo z jakékoli příčiny. Výsledky tedy naznačují, že mírná až střední konzumace mleté kávy, jako je např. espresso nebo filtrovaná káva, instantní a bezkofeinové kávy by měla být považována za součást zdravého životního stylu. Studie zkoumala souvislosti mezi druhy kávy a výskytem arytmií, KV onemocnění (ICHS, městnavé srdeční selhání, iCMP) a úmrtí na základě údajů z britské Biobanky od 450 000 osob ve věku 40 až 69 let. Průměrná doba sledování byla 12,5 roku. Všechny druhy kávy byly spojeny se snížením počtu úmrtí z jakékoli příčiny. Největší snížení rizika bylo u dvou až tří šálků denně, které byly ve srovnání s žádným pitím kávy spojeny s o 14 procent, 27 procent a 11 procent nižší pravděpodobností úmrtí u bezkofeinové, mleté a instantní přípravy. Mletá a instantní káva, nikoli káva bez kofeinu, byla spojena se snížením výskytu arytmií včetně fibrilace síní. V porovnání s nepijáky kávy byla nejnižší rizika pozorována u čtyř až pěti šálků denně v případě mleté kávy a dvou až tří šálků denně v případě instantní kávy, u nichž se riziko snížilo o 17 procent, resp. 12 procent.

Zdroj: Chieng D, Canovas R, Segan L, et al. The impact of coffee subtypes on incident cardiovascular disease, arrhythmias, and mortality: long‑term outcomes from the UK Biobank. Eur J Prev Cardiol. 2022. doi:10.1093/eurjpc/zwac189.

Sdílejte článek

Doporučené