Přeskočit na obsah

Rajčata a zdravé trávicí ústrojí: souvislost potvrzena španělskými odborníky

Funkční potraviny: pozornost zaměřena na rajčata

Do kategorie funkční stravy spadají například potraviny, které obsahují probiotika, a podporují tak osídlení střev zdraví prospěšnými bakteriemi. Odborníci z univerzity ve Valencii se v rámci svých výzkumných aktivit zabývali právě interakcí střevních bakterií s antioxidanty v trávicím traktu. Tým odborníků se zaměřil konkrétně na rajčata, která jsou na antioxidanty velmi bohatá. V rámci svého výzkumu srovnávali i rozdíly mezi tepelně upravenými rajčaty a rajčaty v syrovém stavu.

Antioxidanty a probiotika předmětem výzkumu

Rajčata mají své místo na seznamu funkčních potravin mimo jiné díky vysokému obsahu antioxidantu lykopenu, který chrání buňky před poškozením volnými radikály. V rámci španělského výzkumu provedli odborníci testy in vitro, při nichž sledovali, jak Lactobacillus reuteri ATCC 55730 reaguje během trávení s antioxidanty pocházejícími z rajčat, respektive rajčatové šťávy. Zaměřili se na hodnocení životaschopnosti probiotických kmenů v průběhu trávicího procesu jak obecně, tak za přítomnosti antioxidantů, a také na související biologickou dostupnost.

Poznatky španělských vědců: rajčatová šťáva zlepšuje účinek probiotik

Výsledky výzkumy byly zveřejněny v časopise Journal of Functional Food a naznačují, že v průběhu trávení dochází ke znehodnocení antioxidantů jak ze syrových, tak tepelně upravených rajčat. K omezené absorpci některých antioxidantů – nejen lykopenu, ale také například fenolů – do krevního oběhu přispívá také přítomnost L. reuteri. Výzkumný tým ovšem také zjistil, že antioxidanty obsažené v rajčatové šťávě posilují příznivý efekt L. reuteri v trávicím ústrojí. V této souvislosti byla tepelně upravená rajčata vyhodnocena jako účinnější než rajčata v syrovém stavu. Tepelná úprava prospívá také lykopenu samotnému, jelikož zlepšuje jeho využitelnost v celém trávicím traktu.

Poznatky odborníků lze tedy shrnout do konstatování, že konzumace tepelně upravených rajčat či rajčatové šťávy zároveň se stravou bohatou na probiotika posiluje díky antioxidantům obsaženým v rajčatech účinek probiotik v trávicím ústrojí.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321855.php

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Máme se bát chřipky?

29. 11. 2021

Máme se bát chřipky? Pod tímto názvem se 22. listopadu 2021 konal seminář organizovaný Medical Tribune v pražském ILF. Tématy byly onemocnění…