Přeskočit na obsah

Vitamin D nemůže být metabolizován bez dostatečného množství hořčíku

Z výsledků studie vyplývá, že hořčík zastává důležitou úlohu v metabolismu vitaminu D a jeho denní příjem není v současné populaci dostatečný.

Spoluautor studie Mohammed S. Razaque, profesor patologie na Lake Erie College of Osteopathic Medicine, říká, že suplementace vitaminem D není skutečně užitečná a bezpečná bez dostatečného množství hořčíku. Vitamin D tak zůstává skladován v těle a není aktivní až u 50 % obyvatel Spojených států amerických.

Razzaque dále vysvětluje, že užívání doplňků s vitaminem D může zvýšit hladinu kalcia a fosfátů, ale deficit vitaminu D může přetrvávat. Při nedostatečném množství hořčíku může dojít ke komplikaci v podobě vaskulární kalcifikace. U jedinců s dostatečným množstvím hořčíku navíc postačí menší množství vitaminu D k doplnění jeho deficitu. Hořčík také, obdobně jako vitamin D, zabraňuje rozvoji osteoporózy a následnému riziku vzniku patologické fraktury.

Nedostatek těchto dvou látek je asociován s různými poruchami, mezi něž patří skeletální deformity, kardiovaskulární choroby a metabolický syndrom. Doporučená denní dávka hořčíku činí 420 mg pro muže a 320 mg pro ženy, ve Spojených státech amerických však standardní strava obsahuje pouze 50 % této dávky. Až polovina obyvatel tak trpí nedostatkem hořčíku ve stravě.

Podle výzkumníků nese vinu na tomto poklesu průmyslové zemědělství a změny stravovacích návyků. Nedostatek hořčíku je pozorován u lidí konzumujících zpracované potraviny s vysokým obsahem rafinovaných zrn, tuku, fosfátu a cukrů.

Hořčík je v pořadí nejvíce zastoupených prvků v lidském těle na čtvrtém místě za vápníkem, draslíkem a sodíkem. Mezi potraviny bohaté na hořčík patří mandle, banány, fazole, brokolice, hnědá rýže, kešu, vaječný žloutek, rybí tuk, zelená zelenina, mléko, houby nebo celozrnné potraviny.

Zdroj: Uwitonze A. M., Razzaque M. S. Role of magnesium in vitamin D activation and function. J Am Osteopath Assoc 2018 Mar 1;118(3):181-189. doi: 10.7556/jaoa.2018.037.

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené

Máme se bát chřipky?

29. 11. 2021

Máme se bát chřipky? Pod tímto názvem se 22. listopadu 2021 konal seminář organizovaný Medical Tribune v pražském ILF. Tématy byly onemocnění…

Zajímavosti z Lipidové akademie 2021

26. 11. 2021

V jihomoravském Mikulově se ve dnech 22. až 23. října už posedmé odehrálo setkání odborníků na metabolismus krevních lipidů, Česko‑slovenská lipidová…