Přeskočit na obsah

Vliv středomořské diety na léčbu melanomu

Healthy food for balanced flexitarian mediterranean diet concept
Ilustrační fotografie. Všechny osoby jsou modelem. Zdroj: iStock

Podle nové studie prezentované na UEG Week 2022 byla konzumace středomořské stravy, bohaté na vlákninu, mononenasycené mastné kyseliny a polyfenoly, u pacientů s pokročilým melanomem spojena se zlepšenou mírou odezvy na imunoterapii a přežitím bez progrese.

Odborníci předpokládají, že dieta bude hrát důležitou roli v úspěchu imunoterapie, a přibývá studií, které zjišťují výsledky pro různé typy nádorů, včetně karcinomu zažívacího traktu. Středomořská strava, obsahující mono‑ a polynenasycené tuky z olivového oleje, ořechů a ryb, polyfenoly a vlákninu ze zeleniny, ovoce a celozrnných výrobků, byla významně spojena se zlepšenou odpovědí na imunoterapeutická léčiva, tzv. immune checkpoint inhibitors (ICI), které blokují kontrolní body imunitního systému a následně nutí vlastní T buňky v těle zhoubné bujení napadat. ICI jsou velmi úspěšné při léčbě melanomu.

Nová multicentrická studie vědců z Velké Británie a Nizozemska sledovala dietní příjem 91 pacientů s pokročilým melanomem, kteří byli léčeni ICI a pokrok v terapii monitorován pravidelnými kontrolami radiografické odpovědi. Ukázalo se, že středomořská dieta měla významnou souvislost s celkovou mírou odezvy a byla významně spojena s přežitím bez progrese po 12 měsících. „Imunoterapie pomohla revolucionizovat léčbu různých typů pokročilých nádorových onemocnění. Naše studie zdůrazňuje důležitost dietních opatření u pacientů se zhoubným onemocněním zahajujících léčbu ICI a podporuje úlohu dietních strategií pro zlepšení výsledků pacientů a přežití,“ uvedla autorka studie dr. Laura Bolteová z University Medical Center Groningen v Nizozemsku.

Studie také zjistila, že konzumace celozrnných výrobků a luštěnin snižuje pravděpodobnost vzniku nežádoucích účinků vyvolaných léky, jako je kolitida. Naproti tomu červené a zpracované maso bylo spojeno s vyšší pravděpodobností imunitních nežádoucích účinků. „Vztah reakce ICI s dietou a střevním mikrobiomem otevírá slibnou a vzrušující budoucnost pro zlepšení léčebných reakcí. Probíhající klinické studie zkoumají účinek diety s vysokým obsahem vlákniny, ketogenní diety a suplementace omega‑3. Vzhledem k tomu, že terapie ICI se rozšiřuje na různé typy nádorů, včetně karcinomu zažívacího traktu, mohly by tyto studie v budoucnu být klíčem k lepším výsledkům pro velkou skupinu pacientů s malignitami,“ dodala Laura Bolteová.   

Sdílejte článek

Doporučené