Přeskočit na obsah

Vyšší konzumace ryb je spojena s nižším rizikem roztroušené sklerózy

Studie bude prezentována v dubnu 2018 na 70. výročním kongresu American Academy of Neurology v Los Angeles. Zároveň se zde chystá uvedení další studie, která zkoumá, jaký vliv na RS má středomořská dieta, která rovněž spočívá v konzumaci velkého množství ryb.

Nová pilotní studie zkoumala účinek konzumace ryb u 1 153 lidí (průměrný věk 36 let) z různých prostředí. U zhruba poloviny zařazených účastníků byla diagnostikovaná RS nebo klinicky izolovaný syndrom s příznaky trvající nejméně 24 hodin, který bývá považován za první ataku RS.

Účastníci byli rozděleni do dvou skupin podle množství zkonzumovaných ryb. Vysokou konzumaci představoval příjem jedné porce týdně nebo tří porcí za měsíc paralelně se suplementací rybího tuku. Nízká konzumace v tomto případě znamenala jednu porci ryb měsíčně bez suplementace.

U skupiny s vysokým příjmem ryb (180 pacientů s RS a 251 zdravých jedinců) vědci shledali snížení rizika projevů RS nebo klinicky izolovaného syndromu o 45 %. Ukázalo se rovněž, že organismus některých osob dokáže regulovat koncentraci mastných kyselin lépe než metabolismus jiných – existuje tedy genetická výhoda. Při zkoumání 13 mutací genů, které regulují koncentraci mastných kyselin, našli dvě mutace, související se snížením rizika vzniku RS, a to po zohlednění vysokého příjmu ryb.

Vědci připomínají, že souvislost mezi konzumací omega-3 mastných kyselin a snížením rizika RS je korelací, nikoliv však kauzalitou.

Zdroj: Langer-Gould AM. Fresh fish consumption is associated with a lower risk of multiple sclerosis independent of serum 25OHD levels. https://onlinelibrary.ectrims-congress.eu/ectrims/2017/ACTRIMS-ECTRIMS2017/200144/annette.m.langer-gould.fresh.fish.consumption.is.associated.with.a.lower.risk.html?f=menu=6*ce_id=1278*ot_id=18226*media=3

Zdroj: MT

Sdílejte článek

Doporučené