Přeskočit na obsah

Ženám jsou doporučovány potraviny bohaté na draslík

7-23_b5
Ilustrační foto. Zdroj: iStock

Pro zlepšení zdraví a zejména srdce je ženám doporučován dostatečný přísun draslíku. Podle studie zveřejněné v časopisu Evropské kardiologické společnosti (ESC) European Heart Journal u žen, které jedí banány, avokádo a lososa, mohly tyto potraviny snížit negativní účinky soli ve stravě. Prezentovaná studie zjistila, že diety bohaté na draslík byly spojeny s nižším krevním tlakem, zejména u žen s vysokým příjmem soli.

„Je dobře známo, že vysoká spotřeba soli je spojena se zvýšeným krevním tlakem a zvýšeným rizikem infarktů myokardu a cévní mozkové příhody,“ řekl autor studie profesor Liffert Vogt z Amsterdam University Medical Centers, Nizozemsko. Jak vysvětlil, zdravotní poradenství se sice soustředí na omezení příjmu soli, ale toho je obtížné dosáhnout, zejména když naše strava obsahuje zpracované potraviny. „Draslík pomáhá tělu vylučovat více sodíku močí. V naší studii byl draslík ve stravě spojen s největšími zdravotními přínosy u žen,“ vysvětlil lékař.

Studie čítala 24 963 účastníků (11 267 mužů a 13 696 žen) ze studie EPIC‑Norfolk, která v letech 1993 až 1997 zahrnovala lidi ve věku 40 až 79 od praktických lékařů v Norfolku ve Spojeném království. Průměrný věk byl 59 let u mužů a 58 let u žen. Účastníci vyplnili dotazník o životních návycích, byl jim změřen krevní tlak a odebrán vzorek moči. Naměřené hodnoty sodíku a draslíku v moči byly použity k odhadu příjmu potravy, účastníci byli podle nich rozděleni do skupin s nízkým/středním/vysokým příjmem sodíku a draslíku.

Vědci analyzovali souvislost mezi příjmem draslíku a krevním tlakem po úpravě podle věku, pohlaví a příjmu sodíku. Ukázalo se, že spotřeba draslíku (v gramech za den) byla spojena s krevním tlakem u žen – s narůstajícím příjmem draslíku klesal krevní tlak. Když byla souvislost analyzována podle příjmu sodíku (nízký/střední/vysoký), vztah mezi draslíkem a krevním tlakem byl pozorován pouze u žen s vysokým příjmem sodíku, kde každé zvýšení denního příjmu draslíku o 1 gram bylo spojeno s nižším systolickým krevním tlakem o 2,4 mm Hg. U mužů souvislost mezi draslíkem a krevním tlakem zjištěna nebyla.

Během průměrné doby sledování 19,5 roku bylo 13 596 (55 %) účastníků hospitalizováno pro kardiovaskulární onemocnění nebo na ně zemřelo. Vědci analyzovali souvislost mezi příjmem draslíku a kardiovaskulárními příhodami po úpravě podle věku, pohlaví, indexu tělesné hmotnosti, příjmu sodíku, užívání léků snižujících koncentraci lipidů, kouření, konzumace alkoholu, diabetu a předchozího infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody. V celkové kohortě měli lidé v nejvyšším tercilu příjmu draslíku o 13 procent nižší riziko kardiovaskulárních příhod ve srovnání s těmi v nejnižším tercilu. Když byli muži a ženy analyzováni odděleně, odpovídající snížení rizika bylo sedm a 11 procent. Množství soli ve stravě neovlivnilo vztah mezi draslíkem a kardiovaskulárními příhodami u mužů ani u žen.

„Výsledky naznačují, že draslík pomáhá chránit zdraví srdce, ale že ženy z toho mají větší prospěch než muži. Vztah mezi draslíkem a kardiovaskulárními příhodami byl stejný bez ohledu na příjem soli, což naznačuje, že draslík má kromě zvýšeného vylučování sodíku i jiné způsoby ochrany srdce,“ uvedl prof. Vogt.

Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby dospělí konzumovali alespoň 3,5 gramu draslíku a méně než 2 gramy sodíku (5 gramů soli) denně. Mezi potraviny s vysokým obsahem draslíku patří zelenina, ovoce, ořechy, fazole, mléčné výrobky a ryby. Například 115gramový banán obsahuje 375 mg draslíku, 154 gramů vařeného lososa obsahuje 780 mg draslíku, 136gramový brambor 500 mg a jeden šálek mléka má 375 mg draslíku.

„Naše zjištění naznačují, že zdravá strava pro srdce přesahuje omezení soli a posiluje význam potravin obsahujících draslík. Potravinářské společnosti mohou pomoci výměnou standardní soli na bázi sodíku za alternativu draselné soli ve zpracovaných potravinách. Kromě toho bychom všichni měli upřednostňovat čerstvé, nezpracované potraviny, protože ty jsou bohaté na draslík a mají nízký obsah soli,“ zdůraznil prof. Vogt. 

Sdílejte článek

Doporučené