Změny klimatu zřejmě přispívají k vyšší prevalenci diabetu
Studie, publikovaná v BMJ Open Diabetes & Research, srovnávala průměrné roční teploty v USA v letech 1996 až 2009 s počtem nových případů. Každé zvýšení teploty o jeden stupeň Celsia se zde projevilo nárůstem o 0,3 případů diabetu na 1 000 lidí (CI 95%), což je ekvivalent 100 000 a více nových případů pouze v USA. Obdobný nárůst vykazuje i prevalence obezity. Podle Lisanne L. Blauw z Leiden University
Medical Center v Nizozemsku, která studii vedla, se však podobná čísla projevují všude na světě. Výskyt inzulinové resistence se pak zvyšuje o 17 případů na 10 tisíc osob, přičemž tento trend je vyšší v zemích s teplejším klimatem (opět CI 95%).
Zpětná metaanalýza celkově ukázala, že počet pacientů, diagnostikovaných s diabetem 2.typu, je v teplejších letech vždy vyšší.
Pojítkem mezi vyššími teplotami a zvýšeným výskytem diabetu je podle nizozemských vědců hnědá tuková tkáň (BAT). Ta se aktivuje vlivem chladu a podle různých předchozích studií může způsobovat mírný úbytek váhy a zvyšovat citlivost tkání na inzulín. Vyšší teploty mají opačný efekt. “Ve vyšších teplotách je aktivita BAT nižší, což může vest k inzulínové rezistenci a rozvoji diabetu,” popsala Lisanne L. Blauw hypotézu. V současné době se snaží objevit farmakologické strategie, jež by dokázaly napodobit benefity účinků chladu.
Zdroj: BMJ Open Diabetes Research and Care 2017;5:e000317. doi:10.1136/bmjdrc-2016-000317
Zdroj: MT