Přeskočit na obsah

Průzkum: Na zubní prohlídku dvakrát ročně chodí stále více Čechů

Nejnovější průzkum mezi zubaři ukázal, že loni přišlo na preventivní prohlídku dvakrát za rok přes 66 procent jejich pacientů. Dvě zubní prohlídky absolvovalo 66 procent lidí, to je o 12 procent více než rok předtím. Češi však pokulhávají v technice čištění. Přitom správným a pravidelným čištěním zubů, včetně preventivních prohlídek, lze tvorbě zubního kazu zamezit. ČTK to řekl zubař Daniel Černý z Akademie dentální estetiky.

Nejúčinnější prevencí zubního kazu je podle 92 procent oslovených zubařů mechanická očista plaku, který je základem pro vznik kazu. Proto by podle 98 procent zubařů měl k základním potřebám dentální hygieny dospělých patřit zubní kartáček.

V průzkumu Orbit klubu zdůrazňovalo 95 procent stomatologů význam zubní pasty. Mezizubní kartáček doporučilo téměř 93 procent zubařů. Jako další variantu očisty radí 39 procent zubařů ústní vodu, 30 procent fluoridové preparáty a téměř 62 procent podporuje, aby lidé v době, kdy nemohou použít k očistě zubů kartáček, použili žvýkačku bez cukru.

Pro správný výsledek je důležitá také správná technika čištění. Čisté zuby jsou na dotek jazykem hladké, povrch připomíná porcelán. Když nejsou zuby čištěné týden, začnou krvácet dásně. Krev je signálem nemoci.

Zuby se podle zubařů dají čistit i jinde než v koupelně. Většina lidí totiž nemá trpělivost stát před zrcadlem a dlouhé minuty se pozorovat při čištění zubů. Výhodnější je zabavit se například sledováním televize, poslechem rádia či si sednout na zahradu a pozorovat přírodu - a přitom pečlivě čistit jeden zub po druhém. Zuby se dají čistit také v autě - pokud ovšem ten, kdo si zuby čistí, zrovna neřídí.

Ideální doba očisty je od pěti do deseti minut, záleží ale hlavně na zručnosti, za jak dlouho si člověk dokáže kvalitně vyčistit celý chrup.

Na zdraví zubů a dásní má vliv také výživa. Prospívají jim mléčné výrobky a mléko jako zdroj vápníku a také ovoce a zelenina, protože obsahují vitamíny A, C a D. Žvýkačky bez cukru jsou výhodnější, sladidlo není potravou pro ústní bakterie, a tak v ústech nevzniká kyselé prostředí, které přispívá k rozpouštění skloviny a větší kazivosti. Žvýkání přispívá k tvorbě slin - ve slinách jsou minerály jako vápník a fosfáty, které posilují zubní sklovinu, takže je odolnější vůči kyselinám.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Vystavování ePoukazů

17. 12. 2024

Dnešní Poradna přináší přehled o tom, jak funguje ePoukaz, kde ho lze uplatnit a jaké možnosti má lékař při jeho předání pacientovi. Představí mimo…