České úřady chtějí rozšířit spolupráci v bezpečnosti potravin
Představitelé všech tří úřadů, které mají v Česku na starosti bezpečnost potravin, chtějí dále rozšířit svou spolupráci. Podnikatelé i spotřebitelé by se tak mohli dočkat daleko pružnějších konzultací například na přípravě právních předpisů. Funkční systém kontroly bezpečnosti potravin je v provozu, řekla ČTK mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Daniela Kolejková.
V Brně se nyní poprvé v historii sešli ústřední ředitel SZPI Jakub Šebesta, který schůzku inicioval, hlavní hygienik Michael Vít a ústřední ředitel Státní veterinární správy Milan Malena. Na setkání byli i další členové top managementu všech tří úřadů.
Novou etapu spolupráce na všech úrovních řízení se rozhodli všichni šéfové úřadů v oblasti "food safety" zahájit také kvůli fungující komunikaci s celoevropskými úřady. "Každý úspěch, ale i neúspěch kohokoli z nás, by měl být úspěchem nebo neúspěchem nás všech", popsal Šebesta novou formu spolupráce tří českých úřadů.
Mluvčí SZPI připomněla, že dosud byla koexistence v některých případech složitější. Zatímco SZPI a veterinární správa spadají pod ministerstvo zemědělství, orgány ochrany veřejného zdraví jsou součástí Ministerstva zdravotnictví. "Na první společné setkání by měla v budoucnu navázat další," dodala Kolejková.
Jen SZPI loni ohlásila pětinový meziroční nárůst na celkem 23.076 jednotlivých kontrol. Ve správních řízeních uložila pokuty téměř za 9,5 milionu korun, což je asi o desetinu méně než v roce 2003. Inspektoři loni registrovali zvýšení počtu podnětů, zejména od spotřebitelů. Z téměř 1670 oznámení se výtky nejčastěji týkaly neodpovídající jakosti potravin, prodeje prošlých potravin či přelepování dat spotřeby na obalech.
Zdroj: ČTK