DiaDesatero chce pomáhat diabetikům
Každý 13. Čech má cukrovku a zhruba stejný počet lidí ji pravděpodobně dostane. Česko má v Evropě smutné prvenství, každý rok lékaři diagnostikují 50 000 nových případů. Diabetiků, kteří dokážou udržet svou nemoc pod kontrolou a žít zároveň kvalitní život, je málo. Proto vzniklo občanské sdružení DiaDesatero, které chce povzbudit všechny diabetiky ke změně životního stylu a informovat veřejnost o nemoci, která je považována za epidemii 21. století. Novinářům to včera řekl zástupce sdružení Petr Pelech.
Zájemci najdou více informací o cukrovce na internetových stránkách sdružení www.diadesatero.cz nebo na stránkách Svazu diabetiků www.diazivot.cz či www.diabetes.cz. Tyto stránky také nabízejí poradny, kam lze zasílat konkrétní dotazy e-mailem.
Cukrovce druhého typu, kterou trpí 90 procent diabetiků, lze do jisté míry předcházet změnou životního stylu, zejména vhodnou dietou, snížením hmotnosti a zvýšením fyzické aktivity.
Podle diabetoložky Barbory Červíčkové mezi lidmi stále přetrvávají nebezpečné mýty o cukrovce. Není například pravda, že všichni diabetici si musí píchat inzulin. Ve skutečnosti je na něm závislá pětina nemocných. Deset procent diabetiků má cukrovku prvního typu, při níž tělo inzulin nevyrábí. Ti musí chybějící látku tělu dodávat formou injekcí.
Není pravda, že všichni diabetici jsou obézní. Mezi diabetiky druhého typu, jejichž tělo s inzulinem špatně hospodaří, má podle lékařů nadváhu 60 procent nemocných. Diabetici prvního typu nadváhou netrpí.
Není pravda, že diabetik už nikdy nesmí jíst sladké a musí dodržovat přísnou dietu. Úprava stravy je sice velmi důležitá, ale nevede k úplnému vyloučení sacharidů. Občasné dietní prohřešky je možné vykompenzovat zvýšenou fyzickou aktivitou.
Není pravda, že diabetik může jíst normálně, ale musí pouze vynechat cukr. Měl by sice omezit sacharidy, ale také nahradit živočišné tuky rostlinnými, desetinu až pětinu energie by mu měly poskytovat bílkoviny. Je třeba omezit kuchyňskou sůl a více jíst potraviny bohaté na antioxidanty, jejichž zdrojem jsou například brambory, rajčata, citrusové plody, brokolice, zelí, kopr a česnek.
Není také pravda, že nemocný může jíst ovoce, kolik chce. Vždy totiž obsahuje určité množství sacharidů, které diabetik musí započítat do svého jídelníčku. Ovoce je zdrojem fruktózy, která se nakonec v těle mění na tuk.
Podle předsedkyně Svazu diabetiků Ivany Richterové se lidé mylně domnívají, že diabetikovi, kterému se udělalo špatně, ublíží, když mu dají cukr, a přemýšlejí, zda je mu nevolno, protože má málo nebo hodně cukru. Právě kostka cukru může nemocnému, který má akutní nedostatek cukru, zachránit život. Pokud je mu špatně z jiného důvodu, trocha cukru mu neublíží, dodala Richterová.
Zdroj: ČTK