Přeskočit na obsah

Nizozemci se snaží novou stravou bojovat proti obezitě

Navrhování nových potravin může být při prevenci obezity stejně účinné jako podpora zdravého životního stylu. Tohoto mínění jsou podle agentury Reuters nizozemští experti. Hustší čokoládové mléko, které nutí lidi, aby je upíjeli menšími doušky, a cukroví, které je třeba déle žvýkat - to jsou jen dva příklady potravin zkoumaných a vyvíjených nizozemským ústavem pro potraviny a výživu Top Institute Food and Nutrition (TIFN).

Klíčové je, aby lidé konzumovali stravu, která jim pomáhá kontrolovat apetit a vyvolává pocit sytosti dříve, než se přejedí, vysvětlil Rob Hamer z TIFN. "Chceme ztížit lidem, aby se dopracovali k obezitě. Ale zároveň je nechceme připravit o potěšení z jídla," dodal.

Obezita s sebou nese riziko onemocnění cukrovkou a srdečními chorobami. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí po celém světě obezitou asi 400 milionů lidí, z toho 20 milionů dětí ve věku do pěti let.

Podle Hamera bádá jeho institut nad tím, jak by změna struktury nápoje nebo času potřebného k sežvýkání potravin mohla výrazně zredukovat množství zkonzumované stravy.

Při jednom z experimentů podle Hamera zkoumal jeho ústav konzumační návyky lidí v kině ve snaze porovnat konzumaci vydatných a méně vydatných verzí produktů mléčné čokolády. "Pokud jde o čokoládové mléko, zjistili jsme, že lidé zkonzumují v průměru o 30 procent méně té vydatnější verze a přitom se cítí být opravdu nasycení," řekl. "Je to tím, že upíjejí menší doušky hustší čokolády a podrží ji v ústech déle."

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Vystavování ePoukazů

17. 12. 2024

Dnešní Poradna přináší přehled o tom, jak funguje ePoukaz, kde ho lze uplatnit a jaké možnosti má lékař při jeho předání pacientovi. Představí mimo…