Přeskočit na obsah

Nutnost živočišné stravy

Děti potřebují pro zdárný vývoj, aby alespoň 40 procent bílkovin v jejich stravě bylo živočišného původu, optimálních je 50 až 70 procent. Vegetariánství představuje pro děti zdravotní riziko. Sdělila nutriční terapeutka poradenského centra zaměřeného na výživu dětí Jitka Tomešová.

Základním zdrojem živočišných plnohodnotných bílkovin je maso, mléko, mléčné výrobky a vejce. Veganství a makrobiotika, které nepřipouštějí konzumací žádných produktů živočišného původu, mohou zdraví dětí poškodit, upozornila Tomešová. Bílkoviny jsou důležité pro tvorbu buněk, enzymů, přenos nejrůznějších látek v těle, imunitu i pro stahy svalů. Plnohodnotné bílkoviny obsahují 22 esenciálních aminokyselin, které si lidské tělo nedovede vyrobit, a obsahují je v příznivém poměru.

Rostliny, zejména luštěny, obiloviny, ořechy a brambory, jsou rovněž zdrojem bílkovin, ale jsou to bílkoviny, které mají jen osm esenciálních aminokyselin a nemají je v potřebném množství. Mezi plnohodnotné bílkoviny se řadí jediný zástupce rostlinné říše, sója. Ta však živočišné bílkoviny nenahradí, protože obsahuje látky blokující využití vitaminů a enzymů.

Podle vrchní nutriční terapeutky z motolské nemocnice Mariety Balikové nelze alternativní výživové směry v žádném případě doporučit těhotným ženám a dětem do věku deseti let. Nebezpečné jsou i v období kojení. Dětem hrozí rizika i z nedostatečného příjmu železa, kyseliny listové, zinku, vitaminu D. Následkem bývá chudokrevnost, poruchy růstu a nervové soustavy, lomivost kostí a snížená imunita.

Pro dospívající a dospělé může určitá forma vegetariánství představovat zdravý životní styl, ovšem za předpokladu pečlivého plánování jídelníčku. Zájemci mohou podrobnější informace najít na adrese www.vyzivadeti.cz. Baliková upozornila, že se zvyšuje počet dětí, které jejich rodiče vedou k vegetariánství, veganství, nebo k lakto-ovo vegetariánství, kdy jedí mléko a vejce, či laktovegetariánství, které připouští mléko a ovoce.

Podle Balikové roste počet dětí, které zdravotní problémy z jednostranné stravy přivedou až do nemocnice. Ve specializované ambulanci i na lůžkovém oddělení Fakultní nemocnici Motol se soustřeďují děti z celé republiky, kterým alternativní stravování poškodilo zdraví. Každý týden se objevují průměrně dva až tři nové případy. Kdysi to byl jeden za půl roku nebo rok.

To, že děti strádají v důsledku špatného stravování, odhalí nejdříve pediatr a ten se nejprve snaží rodičům domluvit. Někteří rodiče to však řeší tím, že dětského lékaře často mění.

Podle Tomešové chybují i některé matky, když se snaží dopřát dětem co nejvíce živočišných bílkovin. Obdobně riskují někdy sportovci, kteří chtějí dosáhnout vyššího podílu svaloviny a tím lepšího výkonu. Nadbytek bílkovin živočišného původu totiž poškozuje ledviny.

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Vystavování ePoukazů

17. 12. 2024

Dnešní Poradna přináší přehled o tom, jak funguje ePoukaz, kde ho lze uplatnit a jaké možnosti má lékař při jeho předání pacientovi. Představí mimo…