Růst věku a pokles úmrtí na kardiovaskulární choroby se zastavily
V roce 2002 Češi žili v průměru o čtyři roky déle než v roce 1990 a v tomto období významně poklesla úmrtnost na nemoci oběhové soustavy. Růst věku a pokles počtu onemocnění se však v posledních čtyřech letech zastavily. Češi se začali vracet i k některým potravinám, které jejich zdraví neprospívají. Novinářům to dnes řekl Rudolf Poledne z České společnosti pro aterosklerózu.
V roce 2003 se ženy v ČR v průměru dožívaly 78 let a muži 72 let. Češi patří k nejobéznějším národům a index jejich hmotnosti se trvale zvyšuje. Stagnuje pokles hladiny cholesterolu, zcela se zastavil pokles úmrtnosti na cévní onemocnění mozku a zvyšuje se počet lidí s vysokým tlakem, uvedl Poledne. Podle Jakuba Hrkala z Ústavu zdravotnických informací a statistiky se v české populaci zvyšuje podíl lidí trpících chronickým kardiovaskulárním onemocněním. Větší počet onemocnění nelze podle Hrkala jednostranně připisovat jen zhoršování zdravotního stavu Čechů, ale také zlepšujícím se diagnostickým metodám.
Podle lékařů je třeba, aby česká populace výrazněji změnila životní styl. V průběhu 90. let vzrostl podíl lidí preferujících celozrnné pečivo, rostlinné tuky a konzumaci zeleniny. Klesla spotřeba masa a zvýšil se podíl kuřecího. Přesto v současnosti trpí nadváhou a obezitou polovina populace.
Jana Dostálová ze Společnosti pro výživu považuje za nejdůležitější dodržování rovnováhy mezi příjmem a výdejem energie. Velký podíl na energetickém příjmu stále v ČR tvoří tuky. Polovina optimálního denního limitu je například obsažena již ve 100 gramech vepřového masa, upozornila Dostálová. Češi by měli více nahrazovat živočišné tuky rostlinnými, množství cukru by měli snížit o polovinu. Jedí málo luštěnin a zeleniny, nedodržují pitný režim a pijí příliš mnoho alkoholu. Spotřeba soli je v ČR více než dvojnásobná proti doporučené dávce.
Zdroj: ČTK