Přeskočit na obsah

Propojení stravy a zdraví: evropská snaha omezit KVO a obezitu

B3 iStock-2225824017
Fotografie jsou ilustrační, všechny zobrazené osoby jsou modelem. Zdroj: iStock.

K největším výzvám při studiu toho, jak strava ovlivňuje nemoci, patří pochopení toho, co lidé skutečně jedí. Pomoci v tom mohou i moderní technologie, například brýle na počítání kalorií nebo videohry pro zdravé stravování pro děti, které se nyní testují v rámci výzkumného programu CoDiet financovaného z programu Horizon Europe, jehož cílem je vyvinout nové přístupy na podporu zdravého životního stylu a stravovacích návyků.

Jednou z největších výzev při studiu toho, jak strava ovlivňuje nemoci, je přesně monitorovat, co lidé skutečně jedí. Potravinové deníky a průzkumy, které jsou stále standardními nástroji, však často selhávají, protože lidé na jejich vyplňování zapomínají, špatně odhadují porce nebo zlehčují volbu méně zdravé volby. Aby se s tím vypořádali, testují nyní výzkumníci financovaní EU diskrétní nositelnou kameru spárovanou s umělou inteligencí. Systém dokáže automaticky detekovat typy potravin a odhadovat velikost porcí v reálném čase, což nabízí spolehlivější obraz o každodenních stravovacích návycích.

Technologie se testuje v rámci CoDiet, čtyřleté spolupráce financované EU, která potrvá do konce roku 2026. Sdružuje 17 institucí z osmi zemí EU a přidružených států, jako je Spojené království, aby prozkoumaly, jak strava přispívá k nepřenosným nemocem, jako je diabetes, obezita a srdeční choroby.

Kamery denně nosilo na 200 dobrovolníků z celé Evropy pod dohledem Dr. Ayguly Dagbasiové, dietoložky na Imperial College London ve Velké Británii. „Lidé byli motivováni k účasti, protože jim to umožnilo hlouběji porozumět jejich stravě a jejímu dopadu na jejich zdraví. Klíčovou výhodou je objektivita. Když se pacientů zeptáme, co jedí, odpověď je pouze jejich vnímání," vysvětlila s tím, že pokud odborníci nevědí, co lidé skutečně jedí, jejich zjištění a rady jsou nepřesné.

Výzkumníci CoDiet jdou ještě dál a s pomocí umělé inteligence kombinují potravinové záznamy s analýzou biomarkerů ze vzorků krve a moči. Doufají, že zohledněním genetiky, metabolismu a střevních bakterií vysvětlí, proč všichni lidé nereagují na stejnou stravu stejným způsobem. Dalším krokem je vytvořit nástroj, který poskytuje personalizované poradenství v oblasti stravování, přičemž zkoušky jsou plánovány v Řecku, Irsku, Španělsku a Velké Británii.

Odborníci doufají, že díky tomu bude výživové poradenství personalizovanější a efektivnější, ale také dostupnější. V mnoha částech světa je přístup ke kvalifikovanému dietologovi omezený a nejzranitelnějším skupinám, jako jsou děti, dospívající a starší lidé, se potřebné pomoci často nedostává.

Evropský tlak na prevenci

Prevence obezity však zahrnuje mnohem více než to, co člověk konzumuje. „Vztah mezi stravou a zdravím je velmi složitý. Metabolismus každého člověka je jedinečný, což znamená, že lidé reagují na stejnou stravu velmi odlišně," říká Dr. Itziar Tueros, vedoucí oddělení potravin a zdraví v AZTI, předním výzkumném centru v Baskicku ve Španělsku, a koordinátor výzkumného týmu CoDiet.

Vedle personalizovaného poradenství zkoumá tým CoDiet potravinové politiky v šesti zemích EU. Zjišťuje, jak by regulace, vzdělávání nebo lepší přístup ke zdravým potravinám mohly pomoci snížit výskyt nemocí v celých komunitách. Hlavním cílem je podle Dr. Tuerose vyvinout nástroje, které pomáhají jednotlivcům činit zdravější rozhodnutí, a zároveň formovat politiky založené na důkazech na podporu prevence obezity a snižování chronických onemocnění.

Výzkum CoDiet je součástí širšího evropského úsilí o boj proti obezitě a posílení preventivní zdravotní péče. V posledních desetiletích dosáhla obezita epidemických rozměrů, které postihují více než miliardu lidí na celém světě. V EU má více než polovina všech dospělých nadváhu nebo obezitu a jejich počet rychle roste. Obzvláště znepokojivá je dětská obezita. Podle Světové federace pro obezitu se očekává, že se počet případů mezi lety 2020 a 2035 zdvojnásobí. „Míra obezity je v současné době velmi vysoká. Vidíme, že lidé se v různých zemích stravují různě, a přesto máme všichni stejné problémy s obezitou," upozorňuje Dr. Dagbasiová.

V reakci na to spojilo devět projektů podporovaných EU, včetně CoDiet, své síly v OBEClust (Evropský klastr výzkumných projektů obezity). Tato spolupráce spojuje znalosti s cílem lépe porozumět rizikům, podporovat prevenci a změnu chování a rozvíjet personalizované strategie pro udržení zdravé hmotnosti po celý život. „Klastr nám dává širší vizi aktivit a výzkumu souvisejících s tématem, což nám umožňuje vytvářet více synergií," řekl Dr. Tueros, podle něhož je zde nezbytný multidisciplinární přístup.

Individualizovaná rizika pro mladé lidi

Další projekt OBEClust, PAS GRAS, se zaměřuje na personalizované hodnocení rizik pro děti a mladé dospělé. Pětiletý projekt, který koordinuje Paulo Oliveira, viceprezident Centra pro neurovědy a buněčnou biologii na univerzitě v Coimbře v Portugalsku, potrvá do roku 2028. „Je důležité předpovědět, kdo je nejvíce ohrožen, protože obezita není tak přímočará, jak si lidé myslí. Existuje stigma, že obézní lidé prostě jedí příliš mnoho a dostatečně se nehýbou. Ve skutečnosti obezitu ovlivňuje mnoho faktorů,“ zdůraznil Oliveira. Šestnáct organizací v sedmi zemích EU a ve Spojeném království vyvíjí nové nástroje pro predikci rizika obezity a pravděpodobnosti souvisejících zdravotních komplikací. „I když je obezita spojena s mnoha zdravotními komplikacemi, u každého pacienta se vyvíjejí jinak – a zatím nevíme proč,“ dodal.

Výzkumníci z PAS GRAS také navrhují intervence v oblasti životního stylu se zaměřením na středomořskou stravu. Jejich studie identifikují, které molekuly v tradičních potravinách pomáhají urychlovat metabolismus, spalovat tuky nebo regulovat chuť k jídlu.  Další výzvou je sdílení nových poznatků s těmi, kteří je potřebují. Za tímto účelem tým vytvořil kampaně na podporu gramotnosti pro děti a mladé dospělé, které zahrnují např. omalovánky, komiksy a videohry, jež jim pomohou pochopit, jak jejich strava a životní styl ovlivňují jejich tělo a zdraví.

Stejně jako CoDiet bude i PAS GRAS poskytovat politická doporučení. „Ke změně politik potřebujete důkazy z mnoha projektů, nejen z jednoho. Spolupráce nám pomáhá vytvořit společný základ pro společné politiky," uvedl Oliveira, který je také předsedou OBEClust, a zdůraznil, že skutečná změna vyžaduje kolektivní přístup.

Vzkaz výzkumníků je jasný: prevence musí být v centru pozornosti. „Obezitu léčíme reaktivně. Snažíme se ji léčit, nikoli jí předcházet. Musíme se více zaměřit na prevenci a snižovat rizika, dokud je čas,“ zdůraznil Oliveira. S tím souhlasí i Dr. Tueros, podle něhož by otevřená mezinárodní spolupráce mohla pomoci dosáhnout hlavního cíle – dopadu na reálný svět s novými řešeními pro pacienty i zdravotnické pracovníky.

Souvislost mezi obezitou a dalšími chronickými onemocněními je dobře prokázána. Nedávná studie v časopise Global Heart varovala, že rostoucí obezita celosvětově podporuje kardiovaskulární onemocnění (KVO). Vzhledem k tomu, že KVO jsou již hlavní příčinou úmrtí v Evropě, Evropská komise nyní vypracovává plán EU pro kardiovaskulární zdraví. Jeho cílem je snížit počet předčasných úmrtí na KVO podporou zdravějšího životního stylu, prevencí obezity a zlepšením včasné detekce a léčby. „Obezita je jedním z největších zdravotních problémů naší doby a musíme jej řešit. Komplexní pochopení jeho příčin nám pomůže lépe se s problémem vypořádat,“ uzavírá Dr. Dagbasiová.

Sdílejte článek

Doporučené

IBD: Inovativní terapie v pasti byrokracie

4. 11. 2025

Letošní 8. kongres České gastroenterologické společnosti ČLS JEP, který se konal od 16. do 18. října v Praze, byl spojen mimo jiné i s 80. výročím…