Přeskočit na obsah

Střevní mikrobiom v systémovém pojetí

Komplex mikroorganismů žijících v lidském střevu je impozantní svým počtem. Řádově desetkrát převyšuje počet buněk v lidském organismu.

Střevní mikrobiom čítá řádově tisícovku druhů a spektrum genů v jejich genomech 150krát převyšuje počet genů lidského genomu. Mikrobiom střeva sehrává klíčovou roli ve vývoji, výživě i imunitě člověka. Postihnout všechny aspekty působení mikrobiomu na lidský organismus je krajně obtížný úkol.

Tým vedený Elhananem Borensteinem z University of Washington publikoval v prestižním vědeckém časopise Proceedings of the National Academy of Sciences studii, v které přistoupil k lidskému střevnímu mikrobiomu zcela novátorsky jako k jednomu velkému koheznímu systému. Jako kdyby byl celý střevní mikrobiom jediný velký a nesmírně komplikovaný superorganismus, v němž geny jednotlivých mikroorganismů pracují ve vzájemné souhře v rámci jediného genomu.

Vědci využili k tomu účelu moderních metod systémové biologie a modelování in silico. Již dříve bylo známo, že se liší druhové složení mikrobiomu střeva obézních lidí, zdravých lidí a pacientů se zánětlivými onemocněními střeva. Jak se však rozdílné složení mikrobiomu a zároveň i odlišné spektrum genů těchto mikroorganismů odráží v metabolickém potenciálu člověka a ve funkčním stavu střeva, to zůstávalo záhadou.

Borenstein využil informací o druhovém složení mikrobiomu zdravých a obézních dobrovolníků a dobrovolníků trpících zánětlivým onemocněním střev a informací o genech těchto mikrobů.

Pomocí počítačových modelů vytvořili vědci systémy genů typických pro všechny mikrobiomy lidského střeva a také systémy enzymů, které jsou typické pro dobrovolníky z každé ze tří zkoumaných skupin. Vědci nesledovali lokalizaci enzymů, ale jejich funkční propojení a metabolickou návaznost. Pro metabolismus mikrobiální komunity lidského střeva se ukázaly jako ústřední určité interakce mezi geny.

Enzymy, jejichž zvýšenou přítomností se lišili obézní a zdraví dobrovolníci, však nebyly součástí těchto ústředních interakcí. Tyto enzymy byly z hlediska celého systému zapojeny do interakcí periferních. Tyto enzymy zjevně nezpracovávají substráty, jež jsou produktem metabolismu jiných mikrobů, popřípadě jsou produktem jednotlivých mikrobů, jež nejsou dále zpracovány enzymy ostatních mikrobů.

S vysokou pravděpodobností hrají významnou roli ve zpracování substrátů produkovaných samotným střevem. Změny ve spektru i množství těchto „periferních“ enzymů jsou důsledkem reakcí mezi hostitelským organismem člověka a mikrobiomem.

„Z našich výsledků vyplývá, že změny v koncentracích enzymů, jež jsou typické pro obezitu nebo pro zánět střeva, jsou důsledkem změn v interakcích mikrobiomu a prostředí lidského střeva a nikoli změn základních metabolických procesů mikrobiomu. Mikrobiom obézních lidí se vyznačuje schopností využívat různé zdroje energie, což může mít za následek zvýšenou schopnost získávat energii z potravy,“ přiblížil výsledky výzkumu Borenstein.

-------

autor: Prof. Ing Jaroslav Petr, DrSc.

Medical Tribune

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené

Britská NHS vyrazila do boje proti HPV

12. 8. 2025

Britská Národní zdravotní služba (NHS) naléhavě žádá statisíce mladých lidí, kteří dosud nepodstoupili očkování proti lidskému papilomaviru (HPV),…