Přeskočit na obsah

Ředitel: Zavírání nemocnic se vyřeší samospádem

Ještě vloni na jaře se hovořilo o sloučení litomyšlské a svitavské nemocnice v jeden celek. Plán Pardubického kraje, který měl přivést především finanční úspory, však zřejmě padl – krajská rada v debatě o střednědobé koncepci zdravotnictví začátkem února prohlásila, že na fúzi již dále netrvá. Krajská rada chce počkat na novou analýzu, ředitel Nemocnice Litomyšl, MUDr. Libor Vylíčil, prorokuje krizi nejen v Pardubickém kraji.

První myšlenky na sloučení obou nemocnic se objevily v krajských volbách na podzim roku 2008. Tehdejší kandidát a nynější hejtman Radko Martínek vyjádřil přání obě nemocnice sloučit a ušetřit na výdajích. Jeho nápad však narazil na námitky lékařů a městských zastupitelstev.

Kraj argumentoval především tím, že svitavský okres má jako jediný v kraji dvě okresní nemocnice a tím se neúměrně zvyšují krajské náklady na zdravotnictví. Zdravotníci a vedení nemocnice však namítali, že se rozbije něco, co dlouhodobě funguje. Lékařům se nelíbil ani centrální nákup léků a zdravotnického materiálu. Nemocnice v Litomyšli má navíc nadregionální přesah.

Obě nemocnice jsou nicméně ve ztrátě.

„V důsledku toho, že nemocnice jsou vzdáleny cca 20 km od sebe, sloučení provozů pod jednu hlavičku bez  jejich restrukturalizace nic nepřinese. Takhle to vidí všichni zdravotničtí i nezdravotničtí pracovníci, kteří se zúčastnili na  práci projektu, který to řešil. Jako jediné smysluplné řešení vidíme, pokud by se měly nemocnice slučovat, tak pod jednu střechu- to znamená nová nemocnice s většími  lůžkovými odděleními,“ sdělil Medical Tribune ředitel litomyšlské nemocnice Libor Vylíčil.

Markéta Tauberová, radní zodpovědná za zdravotnictví, na veřejné debatě o střednědobé koncepci zdravotnictví prohlásila, že kraj sice na sloučení netrvá, ale je nutná optimalizace provozu obou nemocnic. Co se budoucích kroků týče, kraj si nechá vypracovat další analýzu.

„V uplynulém roce krajská samospráva požádala ředitele obou zařízení, aby se dohodli  na společném postupu a prověřili možnosti spolupráce. V rámci samostatného projektu provedeme analýzu obou zařízení. Ze stanovisek, která z analýzy vyplynou, naplánujeme další kroky, které budou výhodné pro pacienty, zdravotnický personál i Pardubický kraj.   Nemocnice by neměly být ztrátové  a měly by poskytovat kvalitní péči. Důvodem tlaku na užší spolupráci je i ekonomické hledisko, protože obě nemocnice se stále pohybují ve ztrátách,“ řekla MT Tauberová.

Uzavírání nemocnice se podle Markéty Tauberové pacienti ani lékaři bát nemusejí: „Minulý čtvrtek schválilo krajské zastupitelstvo střednědobou koncepci zdravotnictví. Samostatný projekt se zaměří na vytvoření spolupráce nemocnic ve svitavském okrese. Pardubický kraj má jeden z nejnižších počtů akutních lůžek na počet obyvatel, není proto cílem kraje jakékoli rušení akutní péče v nemocnicích,“ říká radní Tauberová.

A zároveň dodává: „Cílem efektivnější spolupráce mezi svitavskou a litomyšlskou nemocnicí je dosáhnout stabilizace  personálu a dostatečného přístrojového vybavení i efektivní investiční politika. Bezpečnost pacientů a kvalitu poskytované zdravotní péče považujeme za prioritu. Klademe důraz na unikátní odbornosti a specializaci na odbornou péči. Spolupráce obou nemocnic by k tomu měla vytvořit ekonomické podmínky.“

Ředitel litomyšlské nemocnice Libor Vylíčil se však bojí následků politických zásahů. „Politické rozhodnutí může zavřít či omezit nemocnici, ale nemůže přikázat zdravotním pojišťovnám rozsah a objem zdravotní péče jaké úhrady za tuto péči budou hradit. Též se nedá bez ekonomických dopadů zasahovat do fungování nemocnic od "zeleného stolu". Tyto jsou ze zákona samostatně fungujícími subjekty - akciovými společnostmi s povinností vyrovnaného hospodaření,“ myslí si Vylíčil.

V krajském zdravotnictví jiné řešení: „Já si myslím, že se dá řešit situace jinak, a to  propojením všech zdravotnických zařízení patřící kraji pod jednu hlavičku či organizaci. Tato organizace by odpovídala kraji za fungování všech 5 nemocnic poskytující akutní lůžkovou péči a dle ekonomické rozvahy by mohla  restrukturalizovat  poskytování  zdravotní péče podstatně efektivněji,“ říká ředitel nemocnice a dodává:

„Regulací úhrad pojišťoven, nedostatkem zdravotnických pracovníků a neshodou  politiků na celostátní úrovni se otázka omezování provozů či zavírání nemocnic vyřeší  postupně samospádem. Toto ale postihne více nemocnic a dalších zdravotnických zařízení nejen v našem kraji.“

Štěpán Feik, www.tribune.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…