Přeskočit na obsah

Spasí školné lékařské fakulty nebo lékaře samotné?

Blogy MT

Úhel pohledu

Při útrpném pohledu na výplatní pásku mladého lékaře, která se k průměrnému platu vysokoškoláka blíží po 6-8 probdělých nocích v nemocnici, je iluzorní představa zástupu gymnaziálních premiantů před bankou čekajících na bezúročnou půjčku na studium lékařství.

První splácení neúspěšných studentů asi nebude váznout. Avšak realizace půjček studentům skončí ve chvíli, kdy banka zjistí, že závratná mzda mladého lékaře je vázána kvalifikační dohodou či rezidenčním místem na dalších deset let, o formálně krácených úvazcích nemluvě.

Jelikož už teď některým mladým lékařům banka kvůli různým předatestačním smluvním závazkům nepůjčí ani na nábytek, je nesporný brzký zákaz těchto půjček jako pochybných investic, které prostě nelze splácet.

Přesto školné je potřeba zavést, a to nejlépe v plné výši. Následný úbytek mediků snad konečně bude impulsem k řešení platových podmínek lékařů (nebo jejich dalšímu odchodu?).

Dalším efektem školného bude i selekce hypertrofického vysokého školství. A to i mezi lékařskými fakultami, kde paradoxně se našly prostředky na novou lékařskou fakultu.

Nevím, zda platí spojení ostravská fakulta a ostravský pokladník. Každopádně fakt, že fakulta má dostat akreditaci jen na čtyři roky, přičemž program všeobecné lékařství trvá let šest a že se vlastně neví, kdo v tom moderním betonovém a přístrojovém vybavení bude učit (fakulta má teprve předložit akreditační komisi personální obsazení do 15.6.2010), svědčí o profesionálním přístupu všech zúčastněných.

A přesto LF Ostrava může nakonec profitovat, a to pokud školné medikům zaplatí. Přímo se nabízí výzva pro skupinu Agel, která už teď nabízí medikům stipendia za úpis k nástupu do dané nemocnice. Zodpovězení otázky, zda daný absolvent lékař dostane výplatní pásku hodnou úspěšné firmy, nebo doživotní smluvní závazek s pokutou při předčasném úmrtí a slevu na ocel k tomu, již nechávám na čtenáři samotném.

MUDr. Štěpán Sulek, www.tribune.cz

Člen ML o.s.

Další blogy autora

Zdroj: www.tribune.cz

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…