Přeskočit na obsah

Primáři prosadili pro mladé porodníky vhodnější podmínky

Namísto devítiměsíční stáže na akreditovaných pracovištích druhého stupně odcházejí lékaři mimo svou nemocnici jen na tři měsíce. Navíc je do předatestační přípravy nově vřazena tříměsíční stáž na akreditovaném pracovišti ambulantní gynekologie. Díky zastoupení primářů krajských nemocnic a ambulantních gynekologů v akreditační komisi se nyní mladí gynekologové dostanou snáze k praktické medicíně.

Minulý rok inicioval primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Vyškov MUDr. Josef Eim petici, která žádala zlepšení konkrétních podmínek pro lékaře v předatestační přípravě. Žádost podepsali téměř všichni primáři gynekologicko-porodnických oddělení neuniverzitních nemocnic a ředitelé těchto zdravotnických zařízení a podpořil ji také prof. MUDr. Aleš Roztočil, primář Gynekologicko-porodnického oddělení v Jihlavě.

Lékaři požadovali restrukturalizaci akreditační komise tak, aby byly paritně personálně zastoupeny všechny oblasti gynekologicko - porodnické péče.

"To se podařilo dosáhnout. Díky tomu jsou nyní v akreditačních komisích téměř rovným dílem zastoupena univerzitní pracoviště (včetně Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze), krajské nemocnice a privátní ambulantní gynekologové “ říká pro Medical Tribune prof. Roztočil.

"Lékaři před atestací by již neměli být používáni na pracovišťich III. typu jako levná pracovní síla, která vykonává pouze rutinní porodnicko – gynekologickou činnost běžnou na jejich mateřském pracovišti. Díky tomu, že byli do akreditační komise kooptování lékaři z krajských nemocnic a gynekologové ambulantní, je větší šance, že se mladí lékaři budou na pracovištích vyššího typu erudovat v nejzávažnějších a nejsložitějších výkonech v oboru urogynekologie, onkogynekologie a maternofetální medicíny“ poznamenává prof. Roztočil.

Tři měsíce namísto devíti

Dalším bodem petice byl požadavek vypustit devítiměsíční stáž na akreditovaném pracovišti 2. typu ze vzdělávacího programu. To se také zatím částečně podařilo. Díky iniciativě primářů se tak mladí lékaři vrací na své mateřské pracoviště již po šesti měsících.

„Lékařů z oboru gynekologie a porodnictví pracujících v lůžkových zařízeních je obrovský nedostatek. Ti, kteří jsou po specializované způsobilosti, odcházejí často do ambulantní sféry, kde jsou lépe placeni a lékaři před atestací odcházejí do zahraničí. Gynekologicko- porodnická oddělení nemocnic v podstatě žijí z nadšenců a z absolventů lékařských fakult. Pokud má mladý lékař dobré vedení, je přitom schopen po dvou letech od promoce odvést velké penzum odborné práce a pracuje v podstatě samostatně. Jenže s příchodem nového vzdělávacího systému lékař dva roky na mateřském pracovišti chybí. Musí absolvovat tři měsíce na akreditovaném pracovišti 2. typu , tři měsíce na akreditovaném pracovišti 3. typu, tři měsíce na interně, tři měsíce na chirurgii, 2 měsíce na ARO, 2 měsíce na pediatrii plus další povinné kurzy. Díky naší iniciativě se lékař z oboru gynekologie porodnictví vrací své mateřské nemocnici o půl roku dříve,“ poznamenává Roztočil.

Nyní však čeká postgraduální vzdělávání zřejmě další problém. Děkani lékařských fakult přišli s iniciativou, která počítá s tím, že součástí prvních dvou let postgraduálního vzdělávání bude jednoroční povinná stáž. Pro obor gynekologie a porodnictví to znamená tři měsíce stáže na chirurgii, tři měsíce na interně, dva měsíce na gynekologicko-porodnickém oddělení, dva měsíce na ARO a dva měsíce na pediatrii.

„Takže po úmorné práci, kdy jsme docílili zkrácení devítiměsíční stáže, přijde děkanská iniciativa. Lékař, na kterého netrpělivě čeká nemocnice, aby se mohl po zvládnutí počátečního penza dovedností zapojit do rutinní práce oddělení a vzdělávat se ve svém oboru, si vlastně prodlužuje studium. Proto nyní řešíme možnost, že by se rok ze základního kmenu přesunul do 6. ročníku fakulty a ubralo by se teoretickým oborům ve výuce. Což bychom přivítali. Toto bude další krok, o kterém se budeme bavit,“ uzavírá prof. Roztočil.

Připravujeme: Jaká je situace v ostatních oborech?

(ivb), www.tribune.cz

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené