Přeskočit na obsah

Prodej praxe jako ready made společnosti

 

Odpovídá ing. František Elis, daňový poradce


Máte nepochybně správnou informaci v tom, že READY MADE (nebo-li předzaložená) společnost je již obchodním soudem registrovaná společnost, která je určena k prodeji novému podnikateli.  Hlavním důvodem existence a vzniku tzv. ready made společností je zejména faktická potřeba odstartovat nové podnikání rychle. Takováto společnost nikdy nevyvíjela žádnou obchodní činnost, je již zapsána v obchodním rejstříku, má svoje IČO, má nulovou ekonomickou a účetní historii a tím pádem také deklarovanou 100% garanci bezdlužnosti. Ready made společnost tak nabízí  alternativu k založení společnosti ať již prostřednictvím specializované firmy či vlastními silami. V jejím předmětu činnosti jsou zapsány volné živnosti.
Pokud se rozhodnete takovouto společnost koupit,  budete muset  následně v každém případě zajistit převod smluv se zdravotními pojišťovnami na tuto společnost. Výběrové řízení není nutno vypisovat, přesto bych však doporučoval, si tuto skutečnost nechat potvrdit na příslušném zdravotním odboru, případně i u rozhodující zdravotní pojištovny. Následně jako jediný společník prodáte svůj obchodní podíl na této společnosti. Příjem z prodeje obchodního podílu zdaníte srážkovou daní ve výši 15%. Příjem nepodléhá sociálnímu a zdravotnímu pojištění. Prodej obchodního podílu nemá vliv na existenci platných smluv se zdravotními pojišťovnami, smluvním partnerem zůstává s.r.o.

www.tribune.cz


 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…