Přeskočit na obsah

Výroba ortopdické protetiky a platba DPH

Jsme výrobci individuální ortopedické protetiky. Změnou živnostenského zákona došlo k tomu, že z koncesovaných živností zmizelo: Aplikace, výroba a opravy a) protéz, b) trupových ortéz, c)končetinových ortéz, d) měkkých bandáží a zůstalo zde pouze "výroba a opravy sériově zhotovovaných – protéz, trupových ortéz, končetinových ortéz, měkkých bandáží".

Firmy, které vyrábějí individuální ortopedickou protetiku se musí zaregistrovat u příslušných orgánů a  stávají se z nich nestátní zdravotnická  zařízení. V Rozhodnutí o registraci NZZ máme druh a rozsah poskytované zdravotní péče: ortotik-protetik.

Známe firmu, která je NZZ a vykazuje výrobu individuálních ortopedicko-protetických pomůcek jako plnění osvobozené. Vše má posvěceno od finančního úřadu. Konzultovali jsme to s naším místně příslušným FU a ti jsou přesvědčeni, že jsme plátci DPH. Podle nich nejsme služba, ale vyrábíme zboží a individuální ortopedické pomůcky (protézy apod.) nejsou spotřebovány v rámci zdravotní péče o pacienty.

§ 58 Zdravotnické služby a zboží

(1) Zdravotnickými službami se pro účely tohoto zákona rozumí služby zdravotní péče a související služby poskytované oprávněnými subjekty pacientům a osobám, jímž je taková péče určena, vymezené zákonem o veřejném zdravotním pojištění. Za zdravotnické služby se nepovažují zdanitelná plnění uskutečňovaná očními optiky.

(2) Od daně je osvobozeno dodání zboží oprávněnými osobami podle odstavce 1, které je spotřebováno v rámci zdravotnických služeb podle odstavce 1. Od daně je osvobozeno dodání lidské krve a jejích složek, lidských orgánů, tkání a mateřského mléka. Od daně je osvobozeno též dodání stomatologických výrobků, které jsou zdravotnickými prostředky podle zvláštních právních předpisů, stomatologickými laboratořemi včetně oprav tohoto zboží. Od daně není osvobozen výdej nebo prodej léčiv, potravin pro zvláštní výživu a zdravotnických prostředků na lékařský předpis i bez lékařského předpisu. Od daně je také osvobozeno poskytování dopravních zdravotních služeb oprávněnými osobami za použití prostředků pro dopravu k tomuto účelu zvlášť konstruovaných nebo upravených.

Milan Hrnčál, jednatel s.r.o.

Odpovídá Pavel Vítek, danová a účetní kancelář Dates

V tomto případě jsem přesvědčen, že Váš finanční úřad má pravdu a vy jste výrobci a dodavatelé zdravotnických prostředků.

Služba, kterou dodáváte je součástí služby spojené s dodáním zboží. Jako rozhodující pro posouzení, zda se jedná o dodání zboží, či o dodání zboží v rámci zdravotnické služby bych viděl skutečnost, jak je zboží vykazováno.

V případě, že je například ortéza (nebo jiný zdravotnický prostředek) zhotovena a dodána na poukaz vystavený jiným zdravotnickým pracovištěm, je její zhotovení včetně vyzkoušení, zaučení pacienta o aplikaci a údržbě dodáním zboží a podléhá dani.

Je-li zdravotnický prostředek (například drén, kanyla apod.) použit při zdravotnickém výkonu pracovištěm provádějícím zdravotnický výkon (tj. na základě rozhodnutí pracovníka provádějícího výkon - bez poukazu) a je součástí ceny výkonu jako režijní materiál, případně pak účtován zvlášť jako zvlášť účtovaný zdravotnický prostředek, je takové zboží spotřebováno v rámci výkonu zdravotnické služby a tudíž osvobozeno od daně.

Rozhodujícím faktorem je tedy spotřeba zboží. Obdobný postup je například u léků, kde Vámi zhotovované zdravotnické prostředky lze přirovnat k individuálně připravovaným léčivým přípravkům.

Ty, jsou-li spotřebovány například při vyšetření nebo hospitalizaci pacienta, jsou osvobozeny od DPH (bez nároku na odpočet) ale pokud jsou vydány na recept nebo bez receptu (tj. pacient si je odnese), podléhají snížené sazbě daně.

Výše uvedené je moje posouzení celé záležitosti. Chcete-li však mít jistotu, doporučuji Vám využít ustanovení §47a zákona 235/2004 Sb. O dani z přidané hodnoty v platném znění a požádat Ministerstvo financí o závazné posouzení správnosti zařazení zdanitelného plnění z hlediska sazby daně.

Podrobnosti k tomuto posouzení uvádí výše citované ustanovení zákona a dále pak sdělení Ministerstva financí ze dne 17. ledna 2008 (dostupné na stránkách http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-3EA9846D-8BBF66BB/cds/xsl/9_8501.html ).

www.tribune.cz

Pavel Vítek, daňový poradce č. 2756

Daňová a účetní kancelář DATES

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…