Přeskočit na obsah

Kdo má vyšší úhrady? Pojišťovny neřeknou

V rámci nové úhradové vyhlášky se hovoří o tom, že si jednotlivá zdravotnická zařízení mohou s pojišťovnami domluvit navýšení úhrad oproti úhradové vyhlášce. Která zdravotnická zařízení tuto možnost využila? Na základě jakých faktů pojišťovna nasmlouvala navýšení úhrad právě těmto zařízením? Jaký je řádově počet takových zařízení, která tuto výjimku mají?

Pojišťovny na tento dotaz konkrétně neodpoví.

"Tuto možnost dává  apriori i zákon 48/97 Sb. v platném znění a byla obsažena i ve všech předchozích úhradových vyhláškách v posledních letech. Na základě našeho zdravotně pojistného plánu pro rok 2011 a s ohledem na finanční situaci neplánujeme v žádném segmentu navýšení nad rámec daný úhradovou vyhláškou," odpovídá na dotaz MT mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod a dodává:

"To však neznamená, že nejsme připravení se se zdravotnickými zařízeními dohodnout nad rámec úhradové vyhlášky na jiných vhodnějších úhradových mechanismech, nicméně v intencích ZPP 2011. Dále úhradová vyhláška neřeší problematiku tzv. centrových nákladných léčiv, takže  i v této oblasti budou probíhat intenzivní jednání jak s odbornými  společnostmi, tak s představiteli nemocnic."

Ani Zdravotní pojišťovna Metal Aliance nechce sdělit, jaká jsou její kritéria pro nasmlouvání vyšších úhrad.

"Zdravotní pojišťovna se může se zdravotnickým zařízením domluvit na individuálním způsobu úhrady. Co se týká podmínek navýšení úhrad v jednotlivých případech - jedná se o individuální rozhodnutí pojišťovny, které nelze paušalizovat," uvedla mluvčí pojišťovny Zuzana Brávníková.

Nesdělila ani, jaký je řádově počet zařízení, která tuto výjimku mají. "Počet takto nasmlouvaných zdravotnických zařízení se liší podle potřeby toho kterého druhu zdravotní péče a podle segmentů zdravotní péče," uvelda mluvčí ZP Metal Aliance.

Konkrétní informace odmítla uvést také zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra. "Možnosti vyjednat vyšší úhrady využívají především lůžková zdravotnická zařízení. Každá zdravotní pojišťovna má svoji historii úhrad – některé více využívaly DRG (úhrada na léčení diagnózy) některé výkonový způsob. Smluvní volnost je poměrně velká a záleží, jak se managementy dohodnou," odpověděla obecně mluvčí pojišišťovny Hana Kadlečková.

A jaký je řádově počet zdravotnických zařízení, které tuto výjimku mají? "To se nedá říci, ani řádově," uvedla Kadlečková.

(ivb), www.tribune.cz

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…