Přeskočit na obsah

Jurásková se bouří proti výsledkům jednání lékařů

Tisková zpráva České asociace sester

ČAS je znepokojena výsledky jednání MZ, ČLK a LOK v oblasti uvolnění finančních prostředků na platy lékařů na základě akce Děkujeme - odcházíme.

ČAS nedisponuje nyní oficiálním stanoviskem Ministerstva zdravotnictví, které by potvrzovalo, že uvolněné 2 miliardy. Budou použity jen na zvýšení platů lékařů.

Pokud bude tato informace potvrzena, je pro ČAS tento výsledek jednání nepřijatelný.

Česká asociace sester do této chvíle chápala, že se české zdravotnictví dostalo do situace akutního nedostatku finančních prostředků a jakékoliv požadavky na zvyšování platů jsou nereálné. ČAS chce podporovat reformní kroky vlády, které by vedly ke zlepšení situace ve zdravotnictví.

ČAS deklarovala, že nelékaři z řad členů ČAS nebudou zhoršovat již tak dost vypjatou situaci a nebudou podporovat nátlakové akce.

Platy nelékařů vnímáme také jako dlouhodobě podhodnocené a již dlouho na tento fakt poukazujeme. Nicméně výsledek jednání odborů s MZ a ČLK, které řeší jen platy lékařů, by znamenal, že ti, kteří v době neklidu stabilizovali situaci ve zdravotnictví, by na to doplatili.

V této souvislosti ČAS považuje za naprosto nesystémové řešit platy jediné skupiny zdravotníků na úkor těch ostatních, bez kterých se poskytovat zdravotní péče vůbec nedá, zejména sester.

Praha 28. ledna 2011

Mgr.Dana Jurásková,PhD.,MBA.

Prezidentka České asociace sester

 

Zdroj: Česká asociace sester

Sdílejte článek

Doporučené