Přeskočit na obsah

Reforma - renesance odborů?

Blogy MT

Prezidentka České asociace Sester, která je spíše političkou a ředitelkou nemocnice, tedy uvádí veřejnost v omyl, tvrzením že sestry protest lékařů odsuzují. (http://www.facebook.com/note.php?note_id=183742238323635&id=151604921550552)

 Jako skuteční partneři lékařů víme, co skutečně obnáší práce zdravotníků v nemocnici i jaké jsou skutečné tabulkové platy. Narozdíl od veřejnosti máme zkušenost z první ruky a snadněji prohlédneme bulvárně pokřivené mediální polopravdy či úplné politické smyšlenosti.

Ač jsou lékaři za svojí proreformní kampaň zostuzováni s až systematickou pravidelností, existují ještě tací, kteří se nenechají zaslepit strachem, hněvem nebo typicky českou záští. Prohlédnout nesmyslnost návrhů převážení pacientů po republice, či naivní myšlenku přemisťování pacientů letecky do sousedních států, není obtížné.

Bohužel je jasné, jak to s námi mohou do budoucna myslet ti, kteří nejdříve ignorují a následně očerňují legitimní požadavky lékařů a vážně navrhnou dát mnohem větší prostředky do transportu pacientů, nákupu zdravotních služeb v zahraničí nebo jsou bez uzardění ochotni nahradit NAŠE lékaře cizinci!

Z dosavadních událostí, které jistě zdaleka nedošly konce, můžeme čerpat již nyní jasná ponaučení. Ať si, například, o odborech nebo profesních organizacích myslíme cokoliv, jsou jedinými subjekty s nimiž jsou odpovědní politici ochotni nakonec jednat. To, že se i tomu bránili zuby-nehty, jsme viděli všichni. Zvláště pro pestrobarevné zdravotnictví tedy zcela jasně platí, že v jednotě je síla. Bez ní se můžeme v pseudosocialistickém systému zmítat dalších pár desítek let...

Zmíněné organizace pro nás znamenají mnohem více než kdykoliv předtím. Nejde totiž jen o peníze a životní úroveň na níž máme právo, ale i o to, v jakých podmínkách pracujeme a jak s námi "odpovědní lidé" naloží.

V průběhu nezbytné reformy, která nás nepochybně čeká, nám nikdo nebude nic přát jen tak. Naopak se nám při přechodu od zdravotnického socialismu ke kapitalismu budou dravé finanční skupiny opět snažit vzít co nejvíc půjde! Své záměry "investic" do zdravotnictví dali opakovaně najevo takoví giganti jako je Kellnerova PPF.

viz články:

PPF se vrhá na zdravotnictví, chce koupit nemocnici

Kellner opět investuje, tentokrát do zdravotnictví

Je přitom jasné kam chytří investují... Tam kde se dá levně koupit a relativně snadno vydělávat s jistotou stabilního přísunu peněz. Na škodu není ani příležitost šetřit, například na platech díky tradičnímu podhodnocení, nebo využít netransparentnosti vnitřních finančních toků, které lze "chytře usměrňovat". Zdravotnictví pro ně může být úžasnou, obnovující se mršinou, živenou státními penězi, respektive zdravotními daněmi nás všech. Takže dokud budeme jen stádo rozhádaných ovcí, budeme i snadnou kořistí. Wellcome to capitalism!

"Japato, že chtějí zdravotníci přidat, když je kríze?" Mají toho prostě dost. Tabulkové platy už příliš dlouho doléhají na životy nás všech, ať pracujeme v nemocnici nebo ne. Nastavují totiž úroveň místně obvyklé odměny zdravotníků. Soukromník vám pak smluvní mzdu nedá nikdy o moc vyšší než je nezbytně nutné.

Pokud pacientovi v budoucnu někdo zachrání nezištně zdraví nebo život, už to pravděpodobně nebude štěstí na zdravotníka, idealistu před vyhořením, ale jedině "otrok" podnikatele. Pacientovi to, v uvozovkách, může být jedno. Podnikatele rozhodujícího o krocích otroka však nepůjde motivovat ke špičkové úrovni zdravotní péče etickými hledisky, nebo automatickou "zdravotní daní", ale jedině drahým připojištěním nebo plnou peněženkou. Pro úspěšné finančníky jsou zkrátka peníze, až na prvním místě. Rozhodně více a nesmlouvavěji, než pro lékaře, "ziskuchtivé vyděrače". 

Nenechme si tedy plivat na lékaře ani na odbory, ať je jejich pověst a mediální image jakákoliv! Mají k zájmům pacientů i zdravotníků rozhodně blíž než politické strany, jejichž otevřeně přiznaným problémem je především KORUPCE. Před nemilosrdnými spáry kapitalistických supů nás jinak už nikdo jiný nezachrání.

Jedině s aktivním přístupem k demokracii můžeme využít jejích předností. Neúčastí pak necháme vyniknout jejím slabinám. Profesní organizace budou hájit naše zájmy jen tak, jak se k dílčím problémům vyjádříme my sami.

Mgr. Tomáš Pelc

fyzioterapeut

 

Zdroj: www.tribune.cz

Doporučené

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…