Přeskočit na obsah

Nastolíme dělem pořádek v hejnu kolibříků?

Blogy MT

Jisté je jen to, že pokud odborné společnosti cokoliv “pustí”, ochudí tím vlastní obor. To by bylo i v přímém rozporu s ministrovým tvrzením, že co bylo dosud poskytováno z pojištění, bude bráno jako standard.

Pokud chce být ministr systémový, musí skutečně politicky riskovat, jak sám naznačil. Konečně by někdo mohl obhájit výhody širší spoluúčasti na místo rušení kódů u malých, bezbraných oborů, jejichž zástupci jsou vzácní asi jako kolibříci.

Takové kroky by totiž ve skutečnosti přinesly jen minimální úsporu a především systémovou nevyváženost i nespravedlnost.  V tomto smyslu by ale mohl ministr rehabilitaci využít jako pilotní projekt plošné spoluúčasti. Z řady vnitřních důvodů by pro to měl podporu u většiny RHB specialistů.

Získal by tím určitě mnohem více, než jen úspory na opravu jednoho kilometru dálnice, která má kilometrů několik stovek. Docílil by tím zcela jistě zefektivnění práce a smysluplnější péče. Systému jistě prospěje i to, když se ze zdravotních "daní" nebudou platit dálnice jako plně dotované příjezdové cesty k pozemkům vybraných "kulichů".

Hlavně ale by tím přivedl do zdravotnictví nejefektivnější a nejpřirozenější kontrolní mechanismus – zainteresovaného pacienta.

Osobně jsem na prestižní rehabilitační klinice měl jako levná pracovní síla v ruce například matku jednoho z nejbohatších Čechů, mistryni světa, šéfa velké finanční skupiny a řadu známých osobností.

Většinu největších kulichů si pochopitelně nechal šéf pod osobní kontrolou, protože mohly znamenat výhody pro nemocnici, její management a pro ty co rozhodují. Jako hlavní problém ale vidím to, že byl na této klinice prakticky stálý stopstav pro ambulantní příjem normálních smrtelníků. To je ale jiná z řady velkých Erbenovských pohádek našeho zdravotnictví.

Teď jde o to, jestli chce ministr dělat reformu doopravdy nebo jenom naoko. Jestli mu přitom projde pár sloních šlápnutí do jednoho z nejchudších oborů. Jestli se dá na dálnice vydělat bombardováním hejna kolibříků, jejichž nenasytnost je zřejmě hlavní příčinou hladovění celé džungle.

Mgr. Tomáš Pelc, www.tribune.cz

autor je administrátorem serveru ProReS.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…