Přeskočit na obsah

O onkologii od A do Z

Brněnské onkologické dny již po řadu let představují nejvýznamnější tuzemskou onkologickou akci. Letos proběhly od 21. do 23. dubna.

„Také letošní ročník byl přehlídkou toho nejnovějšího a nejlepšího, co se v posledním roce událo v české onkologii. Rekordní účast lékařů i nelékařských zdravotnických pracovníků potvrzuje velký zájem i vysokou odbornou úroveň této tradiční akce,“ hodnotí předseda České onkologické společnosti prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc.

Tradičně dobré vztahy mezi českou a slovenskou onkologickou obcí potvrzuje, že v bloku vyzvaných přednášek, jež akci zahajovaly, vystoupil mezi oslovenými řečníky profesor Ludovít Jurga z Trnavy – své s nadhledem pojaté sdělení nazval Pohled na onkologii současnosti na pozadí nedávné minulosti. Profesor Aleš Ryška z Hradce Králové se zaměřil na změnu role patologa v onkologické diagnostice.

Na tento trend k personalizované medicíně v dalším bloku navázala přednáška Igora Puzanova z Vanderbilt Ingram Center v americkém Nashvillu. Hovořil o terapii metastatického melanomu cílené na BRAF mutaci v kodonu 600. Některé bloky se věnovaly spíše ekonomickým a organizačním otázkám – příkladem může být sekce o Health Technology Assessment nebo o právní problematice.

Poslednímu dni pak dominovala paliativní péče, a také tato část programu byla navzdory velikonočnímu termínu dobře navštívena a doprovázela ji živá diskuse.

Podrobněji se k brněnským onkologickým dnům vrátíme v připravované příloze Onkologie.

lon

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené