Přeskočit na obsah

Sestry varovaly, domácí zdravotní péče kvůli limitům ohrožena

Domácí péče o lidi nevyléčitelně nemocné, umírající a pro ty, kteří po propuštění z nemocnice potřebují další ošetření a podporu při navracení soběstačnosti, je podle zdravotníků ohrožena.

Česká asociace sester s Asociací domácí péče ve čtvrtek varovaly, že navržená úhradová vyhláška omezí praktické lékaře v předepisování této péče. Služeb domácí zdravotní péče využilo loni 143.000 pacientů, čtyři pětiny byly starší 65 let.

"Vláda opakovaně deklaruje důležitost domácí zdravotní péče, regulační opatření vyplývající z návrhu úhradové vyhlášky pro praktické lékaře by ale představovalo absolutní útlum poskytované domácí zdravotní péče," uvedla v prohlášení pro ČTK prezidentka České asociace sester a exministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Připomněla, že s postupem reformy, která počítá také s omezováním lůžkových kapacit nemocnic, už teď stoupá tlak na poskytování domácí zdravotní péče.

"Počet náročných pacientů ošetřených v domácí péči roste a předpokládá se, že jejich počty budou stoupat," doplnila prezidentka Asociace domácí péče Ludmila Kondelíková.

Domácí péče by podle návrhu vyhlášky měla dostat v příštím roce zhruba stejně peněz jako loni. Víc mají dostat pouze nemocnice za lůžkovou péči, ani jim ale slíbená dvě až tři procenta nárůstu nestačí.

Stejný objem peněz jako loni by měli mít specialisté, gynekologové, zubaři, lázně, záchranné služby a ozdravovny. Méně dostanou laboratoře a radiodiagnostika.

Do pátku přijímá ministerstvo zdravotnictví připomínky k vyhlášce, příští týden už ji chce mít hotovou, aby šla do tisku a mohla platit od 1. ledna.

Význam péče o pacienty v domácím prostředí potvrdila vláda v programovém prohlášení, na to navazuje připravovaný zákon o dlouhodobé péči, který přesune mnoho pacientů do ambulantních složek.

Služby domácí péče loni poskytovalo přes 3000 odborných pracovníků, uskutečnili 5,7 milionu návštěv u pacientů, v průměru 40 u jednoho. Celkem provedli 11,4 milionu zdravotních výkonů, z nich 92 procent hradily zdravotní pojišťovny. Z celkového počtu klientů domácí péče tvořili chroničtí pacienti 85 procent.

Síť pracovišť domácí péče se v ČR začala tvořit po roce 1990, pracovišť je nyní 464. Domácí péče vychází vstříc celosvětovému trendu umožnit pacientům léčení a umírání v jejich sociálním prostředí.


ČTK      Naďa Myslivcová

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…