Přeskočit na obsah

Přínos očkování proti chřipce v těhotenství

Kanadští epidemiologové z Ottawa Hospital Research Institute, Children’s Hospital of Eastern Ontario Research Institute a University of Ottawa vyhodnotili očkování proti pandemickému viru chřipky H1N1 z roku 2009. V lékařském časopisu American Journal of Public Health shrnuli překvapivé výsledky očkování těhotných žen. U žen, které se podrobily vakcinaci ve druhém a třetím trimestru, zaznamenali průkazně méně předčasných porodů a dětí s nízkou porodní hmotností.

Už záhy po nástupu pandemického viru H1N1 v roce 2009 se začalo ukazovat, že gravidní ženy patří ke skupině, která při infekci tímto virem trpí se zvýšenou četností závažnými komplikacemi. Ve srovnání s jinými chřipkovými epidemiemi byl v mnoha zemích zaznamenán zvýšený podíl těhotných žen, jež musely být pro komplikace spojené s chřipkou hospitalizovány.

Epidemiologové zpracovali data z registru provincie Ontario, kde bylo od listopadu 2009 do dubna 2010 zaregistrováno 55 570 porodů. Z těchto rodiček podstoupilo 42 % očkování proti pandemickému viru chřipky. Databáze registru obsahuje celou řadu demografických údajů, které dovolují provést potřebné korekce při výpočtu rizik a faktorů, jež je ovlivňují. Riziko předčasného porodu bylo u očkovaných matek asi o třetinu nižší. Stejně tak bylo asi o pětinu nižší riziko narození dítěte s velmi nízkou porodní hmotností. Naopak, u těhotných žen se po očkování neprokázala zvýšená četnost nežádoucích reakcí na podání vakcíny.

Nejde zdaleka o jedinou pozitivní zprávu o výsledcích očkování proti pandemickému viru chřipky H1N1 z roku 2009. Prestižní vědecký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences přinesl studii amerických imunologů, která dokazuje, že vakcína proti pandemickému viru H1N1 zajistila očkovaným osobám také částečnou imunitu proti dalším chřipkovým virům, konkrétně viru H5N1 a H3N2. Autoři studie analyzovali odezvu B-lymfocytů u 24 dospělých, kteří se podrobili očkování proti pandemickému viru H1N1. Ukázalo se, že vakcinace navodila rychlý vzestup protilátek schopných inaktivovat různé chřipkové viry. Tři klony těchto protilátek jsou s to navázat se na povrchové struktury viru, které jsou velmi konzervativní a příliš se nemění. Produkce takových protilátek je při infekci sezónní chřipkou nebo po vakcinaci proti sezónní chřipce spíše výjimečná. Objev, na němž se podíleli vědci z Emory University, University of Chicago a National Institute of Allergy and Infectious Diseases, najde využití při vývoji nových vakcín, které by chránily proti širšímu spektru chřipkových virů.

Zdroj: Medical Tribune

Sdílejte článek

Doporučené