Přeskočit na obsah

Štáb požaduje zveřejnit smlouvy mezi nemocnicemi a pojišťovnami

Tisková zpráva krizového štábu nemocnic, pacientů a odborů
z tiskové konference dne 25. 10. 2012

Občané ČR jsou vystaveni bezprecedentnímu nebezpečí, protože ani dva měsíce před koncem roku není zajištěno poskytování zdravotní péče v nemocnicích od ledna 2013. Informoval o tom ve čtvrtek 25. října 2012 na tiskové konferenci krizový štáb tvořený zástupci asociací nemocnic, pacientů a odborů.

Dramatická situace je způsobena tím, že zdravotní pojišťovny nesplnily povinnost jim uloženou zákonem a s nemocnicemi dosud neuzavřely smlouvy o poskytování péče. Přitom stávající smlouvy pojišťovny vypověděly již v listopadu 2011 a od července tohoto roku s nemocnicemi o nových smlouvách nejednají.

Krizový štáb považuje za lživé tvrzení, že redukci nemocniční péče si vynucuje nedostatek peněz v systému zdravotního pojištění. Jeho výběr kopíruje růst mezd, které jsou o 2,8 % vyšší proti roku 2011, a přinesl 10 mld. Kč navíc proti stejnému období loňského roku.

Krizový štáb se ptá: kde jsou tyto finanční prostředky? Proto požaduje zveřejnit smlouvy mezi nemocnicemi a zdravotními pojišťovnami. U smluv upravujících nakládání s veřejnými prostředky požaduje transparentnost.

Krizový štáb odmítá odčerpávání finančních prostředků ze zdravotnictví neustálým zvyšováním DPH. Proto požaduje zvýšením platby za tzv. státní pojištěnce již uskutečněné zvýšení DPH a růst inflace kompenzovat.

Krizový štáb zásadně odmítá současný tlak pojišťoven na rušení nemocnic a jejich částí. Restrukturalizaci nemocniční péče musí předcházet důkladná analýza, průhledná pravidla a společenský konsensus.

Zdravotní pojišťovny postupují v dohodě a uplatňují v tržní společnosti nepřípustný hrubý nátlak na uzavření nevýhodných smluv. Krizový štáb vyzývá všechny nemocnice, aby postupovaly rovněž v dohodě. Aby všechny nemocnice odmítly podepsat smlouvy, dokud zdravotní pojišťovny budou prosazovat částečné, restriktivní či krátkodobé smlouvy pro zbývajících 131 nemocnic.

Reálné ohrožení péče o obyvatele ČR vede krizový štáb k požadavku na ministra zdravotnictví jednat o řešení situace se zástupci nemocnic, pacientů a odborů nejdéle do čtvrtka 1. 11. 2012.

Krizový štáb připravuje další akce proti destrukci nemocniční péče.

 

Mluvčí krizového štábu:

Bc. Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením

MUDr. Ing. Petr Fiala, místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic

 

Krizový štáb nemocnic, pacientů a odborů

 

Krizový štáb na svém zasedání dne 22.10.2012

Ocenil

  • Podporu, které se hnutí proti rušení nemocnic dostává od občanů mnoha regionů, kde hrozí zrušení nemocnic nebo omezení nemocniční péče. Desetitisíce občanů ji vyjádřily zatím ve 13 samostatných petičních akcích a tisíce občanů v nedávno zahájené celostátní petiční akci.

  • Podporu nemocnicím ze strany krajů a měst, například Jihočeského kraje nebo z největších měst Statutárního města Brna.

  • Podporu nemocnicím v ČR, vyjádřené ve společném prohlášení lékařů zemí Visegrádské čtyřky.

  • Přístup Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu Parlamentu ČR, který jako první ústavní orgán v ČR byl ochoten se zabývat rušením nemocnic a hrozícími důsledky nesmluvních vztahů mezi zdravotními pojišťovnami a nemocnicemi od ledna 2013.

  • Podporu vyjádřenou předsedou Senátu v jeho dopise signatářům společného prohlášení asociací nemocnic, pacientů a odborů.

  • Požadavek zástupců zaměstnanců v tripartitě zařadit problematiku rušení nemocnic na pořad jednání celostátní tripartity.

Přesto je nucen konstatovat

  • Za měsíc, který uplynul od prvého upozornění nemocnic, pacientů a odborů ze dne 25.9.2012 na hrozící nezajištění nemocniční péče ze strany zdravotních pojišťoven, se vůbec nic nezměnilo.

  • Nadále již od začátku července 2012 nedošlo k žádnému jednání zdravotních pojišťoven s nemocnicemi nebo jejich asociacemi o nových smlouvách.

  • Podle informací zveřejněných představitelem Svazu zdravotních pojišťoven zaměstnanecké pojišťovny po zbytek října budou jednat o obsahu nových smluv mezi sebou a po prvém listopadu také s VZP ČR. To svědčí o „koncepčnosti“ připravovaných zásahů do sítě regionálních nemocnic a „snaze“ uzavřít nové smlouvy do 1. ledna 2013, ačkoli stávající smlouvy byly vypovězeny již před rokem.

  • Na skutečné jednání o obsahu a podmínkách nových smluv s každou ze 189 nemocnic jednotlivě tak mohou zbýt pouze necelé dva měsíce včetně období vánočních a novoročních svátků.

  • Tímto postupem zdravotní pojišťovny naznačují neochotu o obsahu a podmínkách konkrétních smluv skutečně jednat a dosáhnout souhlasu obou smluvních stran nezbytného k platnému uzavření smlouvy. Potvrzují to vyjádřeními, že všechny nemocnice „dostanou“ smlouvy v průběhu listopadu, aniž by rozlišovaly mezi návrhem smlouvy a skutečně sjednanou smlouvou.

Je povinen upozornit

  • Že nebezpečí nezajištění nemocniční péče pro občany ČR zdravotními pojišťovnami od 1. ledna 2013 je vyšší než kdykoliv předtím.

  • Že pro nemocnice je nepřijatelné, aby některým z nich byly prodlouženy smlouvy jen na půl roku nebo rok, jak navrhuje Svaz zdravotních pojišťoven, nebo aby formálně smlouvy byly uzavřeny na 5 let s výjimkou jejich nejpodstatnější části, týkající se rozsahu a struktury poskytované péče, uzavřené na půl roku, jak navrhuje VZP.

  • Že platný právní předpis, vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 618/2006 Sb. stanoví dobu uzavření smlouvy na 5 let a nemocnice nebudou ochotny se dohodnout jinak.

Z uvedených důvodů krizový štáb

  • Doporučuje všem nemocnicím, aby v jednání se zdravotními pojišťovnami postupovaly jednotně, trvaly na uzavření smluv na vyhláškou stanovenou dobu 5 let, a nepodepisovaly smlouvu se žádnou zdravotní pojišťovnou do té doby, dokud zdravotní pojišťovny neupustí od záměru využít nových smluv k zásadní redukci nemocniční péče a nedají v tomto směru dostatečné garance.

  • Považuje za nutné o podporu tohoto postupu požádat kraje, města a další zřizovatele nemocnic včetně církevních institucí a požádat je o podporu bez ohledu na zřizovatele nemocnice.

  • Současně znovu vyjadřuje ochotu asociací nemocnic, pacientských i odborových organizací podílet se na účelné a fakty podložené restrukturalizaci nemocniční sítě po celé následující pětileté smluvní období v klidu, s rozvahou, v normálních smluvních vztazích a za řádného fungování nemocnic pro pojištěnce všech zdravotních pojišťoven.



Mluvčí krizového štábu:

Bc. Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením

MUDr. Ing. Petr Fiala, místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Tisková zpráva

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…