Přeskočit na obsah

Příští rok dostanou víc peněz centra a domácí péče

Celkem by pojišťovny měly dát na úhrady 220,8 miliardy korun, to je zhruba o tři miliardy méně než letos.

"Úhradová vyhláška je koncipována jako restriktivní. Drobnou restrikci a uskromnění musí každý velký systém typu veřejného zdravotního pojištění zvládnout," uvádí se v návrhu.

Více peněz dostanou specializovaná centra zmírněním regulací, měly by tedy mít možnost přijímat víc pacientů. Rovněž úhrada v rámci jednotlivých diagnóz v akutní lůžkové péči stoupne. Posiluje se přitom princip, že "peníze jdou za pacientem". Nemocnice, která bude mít více pacientů, bude mít také vyšší příjmy od pojišťoven.

Pro nemocnice bude dominantní platba za diagnózu (DRG), zavedena bude celostátně jednotná základní sazba. V praxi to znamená, že se posílí princip, že za stejnou péči má být poskytována stejná úhrada. Platba DRG přitom pokryje 50 procent nemocniční péče, dosud to bylo 25 procent.

Vyhláška počítá s nárůstem pacientů v centrech až na 108 procent oproti roku 2012, celková výše úhrady akutní lůžkové péče může narůst na 102 až 107 procent oproti roku 2011, výše úhrady za specializovanou lůžkovou péči se může zvýšit až na 107 procent oproti roku 2011. Ambulantní péče v nemocnicích bude hrazena stejným způsobem jako ostatní ambulantní péče, úhrada tam může klesnout nanejvýš na 94 procent.

Úhrady nemocnicím zohlední přesuny pojištěnců mezi zdravotními pojišťovnami v rámci krajů mezi 1. lednem 2011 a 1. lednem 2013.

Následná lůžková péče má ve vyhlášce 100 procent paušální sazby za ošetřovací den roku 2011, stejná zůstává i úhrada péče v hospicích.

Praktici a pediatři budou mít kombinaci platby za registrovaného pacienta a za některé výkony. Zvýšena má být úhrada vyšetření a očkování. Regulační omezení 120 procenty celostátního průměru se nemění. Ambulantním specialistům klesne celková úhrada na 98 procent roku 2011.

Ambulantním laboratořím a radiodiagnostice stanoví vyhláška v případě screeningů rakoviny prsu, tlustého střeva a konečníku pokles hodnoty bodu na jednu korunu, u screeningu rakoviny děložního hrdla je hodnota bodu 0,70 koruny. Komplexní laboratoře mají mít za kvalitu zvýhodnění o 27 procent.

Domácí zdravotní péče má mít hodnotu bodu jednu korunu až do 105 procent vykázané péče. Dopravní zdravotní služba má v krajských městech hodnotu bodu 1,23 koruny.

ČTK
Naďa Myslivcová

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…