Přeskočit na obsah

Zastupitelé Ústeckého kraje podpořili zachování malých nemocnic

Zastupitelé schválili také zřízení pracovní skupiny, která má do roku a půl vytvořit novou koncepci krajského zdravotnictví. Budou v ní zástupci zdravotních pojišťoven, společnosti Krajská zdravotní, malých nemocnic i sociálních zařízení v kraji.

"Zastupitelstvo Ústeckého kraje vyslovuje podporu aktivitám krizového štábu asociací nemocnic, pacientských a odborových organizací a spolu s nimi trvá na zachování současného rozsahu zdravotní péče v nemocnicích v Ústeckém kraji pro příštích pět let," píše se v usnesení.

Podle dnešní dohody Asociace krajů a Všeobecné zdravotní pojišťovny dostanou pětileté smlouvy všechny krajské nemocnice. Konkrétní počty rušených lůžek memorandum neřeší, jasno bude až po jednání i s dalšími poskytovateli. Pojišťovny dosud chtěly zrušit 6000 akutních lůžek. Podle Asociace českých a moravských nemocnic jsou ohroženy hlavně menší nemocnice, petice proti jejich rušení podepsalo přes 100.000 lidí.

Nejvíc by případné rušení akutních lůžek postihlo Roudnici nad Labem. Pracovníci tamní nemocnice za podpory vedení města organizovali i demonstraci, kam dorazilo v listopadu přes 3000 lidí. Argumentem pojišťovny je nejen blízkost nemocnice v Litoměřicích, ale také krátká dojezdová vzdálenost do Prahy.

Na seznamu nemocnic, se kterými zdravotní pojišťovny nechtějí uzavírat smlouvy, je také nemocnice v Duchcově na Teplicku. Tam ale má jít jen o akutní chirurgická lůžka, která se změní na lůžka jednodenní chirurgie.

Zastupitelé schválili také vytvoření pracovní skupiny, jež má za úkol nejpozději do poloviny roku 2014 připravit novou koncepci krajského zdravotnictví. "Při její přípravě by měla probíhat odborná diskuse o tom, jak, kde, v jakém rozsahu a ve kterých oborech bude do budoucna zdravotní péče v kraji poskytována," píše se v důvodové zprávě k usnesení.

Vanda Králová

ČTK

Zdroj: ČTK

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…