Přeskočit na obsah

Realita vám poněkud uniká, pane ministře

Otevřený dopis zdravotní sestry ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi

Pane ministře,

dne 21.2.2013, jsem v televizi zaznamenala záznam z tiskové konference ČMKOS, kde paní Žitníková důrazně upozornila na velice vážný stav našeho zdravotnictví. Již jsme si zvykli na to, že Vy jste názoru opačného. Bohužel Vaše sdělení televizním divákům, že paní Žitníková lže, když říká, že z důvodů personální a úhradové vyhlášky se budou managementy zdravotnických zařízení uchylovat k rizikovému kroku ve smyslu snižování počtu personálu ve směnách a tím bude ohrožena kvalita ošetřovatelské péče, se nezakládalo na pravdě.

Musím Vám s lítostí oznámit, že opravdu nelže! Tento problém trápí ale nejspíš více nás, samotné zdravotníky, než Vás, ministra zdravotnictví. Ano, o problémech se jistě mluví ale tak, aby to nebylo moc slyšet, natož aby se o toto začala zajímat média.

Zdravotní sestry a ostatní zdravotnický nelékařský personál se bojí nahlas mluvit, bojí se zasazovat o svá práva a bojí se upozornit na konkrétní problémy svých pracovišť. Máme tu 21.století a zdravotnictvím se plíží strach. Toto je alarmující poznatek, ze kterého by jste měl vyvodit důsledky. Zdravotníci jsou zastrašováni a dokonce perzekuováni za to, že na problémy upozorňují.

Domnívám se, že spousta Vašich reakcí je negativistická už jen z toho prostého důvodu, že na problémy upozorní odborář. Pane ministře, většina odborářů jsou jen řadoví zaměstnanci, kteří dle zákonné povinnosti upozorňují na chyby a rizika v systému práce. Chrání tím nejen sami sebe ale i jim svěřený majetek zaměstnavatelů a především bezpečí pacientů. V naší práci  jde už přece o to nejcennější - lidské životy. A takováto varování a upozornění si myslím, je nutné brát velice vážně a být za ně vděčný.

Vaše prohlášení mě inspirovalo k tomu, udělat si mezi kolegy udělala malou anketu na téma personálních podmínek...Kolik personálu na tom kterém oddělení daného zařízení slouží. Více - O počtu sester rozhodují ti, kteří nikdy pacienty neošetřovali

Z důvodu rizika postihů ze strany zaměstnavatelů jsem záměrně neuvedla konkrétní jména. Vím, že namítnete, že bez konkrétních údajů nelze problém nijak řešit. Myslím, že kdyby byla vůle, lze všechno.

Jak jsem zjistila, největší problémy se týkají pracovišť LDN, interních pracovišť, následné péče a sociálních lůžek. Zde personální vyhláška nezohlednila náročnost péče o těžce nemocné pacienty a tudíž je i zde možné neadekvátně snižovat počty personálu na vyhláškou doporučená minima. Další velký problém se ale týká i pracovišť JIP a ARO, kde se různí potřební vysoce kvalifikování zaměstnanci přelévají pouze papírově tak, aby v případě kontrol vše sedělo a bylo v pořádku. Ve skutečnosti ale požadované personální obsazení pracovišť často dodrženo není.

Pane ministře, vím, že peníze vládnou světu a také vím, že jich je v našem zdravotnickém systému žalostně málo. Ale zdravotníci, a tím méně pacienti, za tento stav nemohou. Zaměstnavatelé budou, a někde i musí, tímto způsobem řešit finanční situaci zdravotnických zařízení vzniklou díky špatně nastavené úhradové vyhlášce pro tento rok. To je prostě fakt. Berte prosím můj dopis jako přiblížení reality, která jak se mi zdá, Vám bohužel stále více uniká.

Autentické výpovědi sester ohledně současného stavu naleznete ZDE.

Dana Krásová, zdravotní sestra, Praha

členka Sekce nelékařů Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR

 

Zdroj: www.tribune.cz

Sdílejte článek

Doporučené

Sir Michael Anthony Epstein (1921–2024)

22. 4. 2024

Sir Michael Anthony Epstein, patolog, který identifikoval první známý lidský onkogenní virus, zemřel 6. února ve věku 102 let. Jeho tým zkoumající…

Ruce vzhůru, gatě dolů…

17. 4. 2024

Ne, od zájmu o fungující české zdravotnictví ruce pryč dávat nebudeme. Nemocničním lékařům oprávněně vadí, že ostatní lékaři nejsou ochotni se…

O houbách a lidech

12. 4. 2024

Většina z nás považuje houby za rostliny. Nejsou jimi. Jsou samostatná říše života. Něco mají společného s rostlinami, něco s živočichy, něco mají…