Přeskočit na obsah

Levicové strany chtějí ve zdravotnictví recepty pravice

"Poplatek v nemocnicích přejmenujeme na příspěvek na stravu a budeme jej uplatňovat jen za 10 dní hospitalizace v měsíci," uvedl pro MF DNES předseda zdravotního výboru strany Lubomír Nečas.

Také u sociálních demokratů najdete změnu – slova "nadstandard ve zdravotnictví" pro ně přestávají být sprostá. To je překvapivé od strany, jež zavedení nadstandardů pravicí úspěšně dohnala až k Ústavnímu soudu.

Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček plánuje, že po volbách začne pracovat na zákonu, jejž by definoval nadstandard, který by si lidé mohli sami připlatit.

"Nebudeme bránit nadstandardům tam, kde nejde o medicínskou záležitost. Například klasická sádra versus lehká, to je přesně ono. Tyto věci ať projdou legislativním procesem a jsou zakotveny v zákonném nadstandardu tak, jako to řekl Ústavní soud. Tohle neohrozí přístup k medicínské péči a nerozdělí zdravotnictví na chudinskou medicínu a tu pro bohaté," říká Němeček s tím, že takový zákon by mohl být do roka hotový.

ČSSD upustila také od svého letitého záměru slučovat zdravotní pojišťovny, až by zbyla jediná.

Zajímavosti však skrývají i programy pravicových stran. Možná je to jen náhoda, ale ty, jež se nejvíc vymezují proti prezidentu Miloši Zemanovi, který reprezentuje nezdravý životní styl, nechtějí lidem takový přístup k životu tolerovat.

TOP 09 navrhuje bonusy ve zdravotním pojištění pro ty, kteří nepijí, nekouří, zhubnou, prostě dodržují zdravý životní styl.

Stejně tak hnutí ANO navrhuje odměnit bonusem pacienty, kteří nezapomenou projít všemi předepsanými preventivními prohlídkami.

A ODS rovnou navrhuje zvýhodnit ve zdravotním pojištění pacienty dodržující preventivní programy.

Zdroj: Mladá fronta Dnes

Sdílejte článek

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…