Přeskočit na obsah

Sloučení SÚKL a KST přinese lepší fungování systému dárcovství a transplantací

Ministerstvo zdravotnictví uvažuje o sloučení Koordinačního střediska transplantací (KST) se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL), pod který přejdou veškeré pravomoci, povinnosti i zaměstnanci. Obě instituce mají v některých ohledech podobnou náplň a jejich činnosti se překrývají – darování a odběry tkání a orgánů, systém vigilance v oblasti transplantací, postup v případě závažných nežádoucích reakcí, péče o dárce, mezinárodní výměna a další. Sloučení tak přinese především pozitivní efekt úspor.

Sloučení obou institucí přispěje k výrazné minimalizaci nákladů spojených s IT sítěmi, zabezpečením ochrany dat, telefonními poplatky, administrativou, energiemi, zajištěním nepřetržitého provozu, péčí o lidské zdroje atd. Navíc instituce jsou si v řadě činností podobné – obě se zabývají lidským tělem z pohledu odběru a transplantací a jejich sloučení přinese v důsledku zjednodušení celé agendy.

Dárce tkání i orgánů jsou v zahraničí v mnoha případech stejné osoby, vyšetření dárce tak může být provedeno jen jednou, odběr a sledování umístění tkání a orgánů a výsledek transplantace může být sledováno 24 hodin denně jedním subjektem. Nyní spadají tkáně pod SÚKL a orgány pod KST a vše je tak složitější a administrativně zdlouhavé. Stejně tak hlášení nežádoucích účinků a reakcí je nyní oddělené a musí se dodatečně párovat – sloučením obou institucí se již toto nebude muset řešit,“ vysvětluje praktické výhody sloučení Koordinačního střediska transplantací a Státního ústavu pro kontrolu léčiv jejich ředitel MUDr. Pavel Březovský.

I zahraniční praxe ukazuje, že spojení odběrů a transplantací tkání, orgánů a buněk do jedné agentury, která je pověřeným orgánem přináší lepší fungování celého systému dárcovství a transplantací. Ve většině evropských zemí fungují proto tyto instituce jako jedna organizace. Příkladem může být například praxe z Francie či Španělska.


tisková zpráva KST

www.tribune.cz

 



Zdroj: KST

Sdílejte článek

Doporučené