Přeskočit na obsah

IKEM vrací pacienty na umělé výživě zpět do normálního života

Do této doby to bylo nemyslitelné. Nemocní byli upoutáni doma k nepřenosné pumpě i 16 hodin denně. Společenský život, studium nebo cestování tak pro ně bylo téměř tabu.

Jsou to především pacienti se syndromem krátkého střeva.

Třicetičtyřletá Monika Malíčková z Mostu, která je v péči centra domácí parenterální výživy již přes 2 roky, projevila o nový typ pumpy velký zájem. Využívá ji už měsíc. „Obrátilo mi to život o 180 stupňů, vůbec se to nedá srovnat. Nelze ani slovy vyjádřit, jakou psychickou úlevu teď cítím. Konečně můžu existovat jako normální člověk – zajít si do obchodu, chodit na kurzy kreslení nebo do divadla.”

Dosud Monika musela být každý den nejméně 16 hodin doma, připojená na klasickou pumpu, která jí nedovolovala téměř nic. Bez napojení na výživu by nemohla existovat. Nemá totiž tenké střevo a velkou část tlustého střeva. Její tělo tak neumí přijímat živiny. Musí je dostávat pomocí hadiček přímo do krve. Dvě třetiny dne je připojená na speciální “infuzi”, která jí dodává nejen tuky, cukry a bílkoviny, ale i vitamíny, stopové prvky, ionty a především tekutiny.

Nová pumpa, kterou IKEM zakoupil, jí teď dovoluje volný pohyb. Celá, včetně všech náležitostí, se dá díky malé velikosti a váze pouhých 327g (oproti několika kilům u dosud užívaného typu) sbalit s několika litry výživného roztoku jednoduše do batohu. Navíc, baterie vydrží až 17 hodin, se záložní i více než 24 hodin provozu bez nutnosti nabíjení.

„V případě potřeby stačí jen vyměnit klasickou 9 V baterii a pumpa bude fungovat dalších 9 hodin. Vypadá a chová se jako mobilní telefon. Ovládání je velmi intuitivní, má displej, na kterém se v případě potřeby objevují upozornění, dá se vložit SIM karta, která nám, lékařům, může odesílat data a my si tak jednoduše můžeme překontrolovat, zda pacient dodržuje stanovené množství živin atd.,” vysvětluje MUDr. Petr Wohl, Ph.D., který má právě tyto pacienty v IKEM na starost.

„Institut klinické a experimentální medicíny zatím nakoupil ze zahraničí dvě takové pumpy. U nás totiž zatím pumpu nenabízí žádný z distributorů. Centrum domácí parenterální výživy IKEM usiluje v rámci speciální pracovní skupiny o to, aby se se tyto pumpy staly postupně standardem, dostupným pro všechny pacienty kteří z modernějšího přístroje budou profitovat,” doplňuje ředitel Institutu klinické a experimentální medicíny MUDr. Aleš Herman, Ph.D.

„Cena nové pumpy je srovnatelná se starším typem, pořizovací náklady jsou přibližně 60 tisíc korun na jednu pumpu. Díky domluvě s pojišťovnami se IKEM vrátí investované finance přibližně za 4 a půl roku. Pro nemocné téměř uvázané k lůžku, kterých je v Česku téměř 300 - z toho 30 dětí - je tato pumpa jedinou možností, jak se vrátit do normálního života a fungovat téměř jako zdravý člověk,” dodává MUDr. Petr Wohl, Ph.D. Právě kvalita života pacienta je totiž pro lékaře důležitá stejně jako jeho zdravotní stav.

tisková zpráva

Zdroj: IKEM

Sdílejte článek

Doporučené