Přeskočit na obsah

Sestra není přítomna za noční služby. Co na to zákon?

Existuje nějaký výklad vyhlášky či zákona o nelékařských pracovnících, kde je přímo vyloženo, zda smí či nesmí zdravotnický asistent pracovat SÁM na oddělení akutní lůžkové péče? Běžnou praxí v našich nemocnicích se stává to, že na standardním lůžkovém oddělení, například oddělení ortopedie, interní oddělení a dalších, je ve směně na noční sám zdravotnický asistent, který v případě podání intravenozní aplikace léku pacientovi, telefonicky vyzve sestru z jiného oddělení /JIP, standardní oddělení/ někde i patra a v extrému i budovy, aby mu tuto ordinaci šla splnit. Toto je většinou nařízeno pouze mailem, není ošetřeno nijak oficiálně žádným pověřením. Sestry, co odchází ze svých oddělení, se myslím správně obávají situace, kdy se zkomplikuje pacient na jejich domovském pracovišti, kde ona nebude zrovna přítomna a dojde k nějakému zanedbání péče a poškození pacienta. Prostě celý způsob řešení se nám zdá špatný a nešťastný.

Odpovídá právník se zaměřením na medicínské právo Mgr. Miloš Máca.

Podle Přílohy č. 1 části I. odstavce 9 vyhlášky č. 99/2012 Sb., o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb zdravotní péče poskytovaná pacientům na lůžkách akutní lůžkové péče standardní je v pracovních dnech v době od 16.00 hodin do 7.00 hodin následujícího dne a dále v sobotu, v neděli a ve svátek zabezpečena minimálně mj. zdravotnickými pracovníky způsobilými k výkonu nelékařského zdravotnického povolání v nepřetržitém provozu podle poskytované péče a spektra prováděných výkonů, minimálně však vždy jedním pracovníkem způsobilým k výkonu povolání bez odborného dohledu pro pacienty na 40 lůžkách.

 

Podle § 30 vyhlášky č. 55/2011 Sb., o činnostech nelékařských zdravotnických pracovníků, nemůže zdravotnický asistent (vyjma práce se zdravotnickou dokumentací a nemocničním systémem) provádět bez odborného dohledu žádné jmenované činnosti, vždy je vyžadován odborný dohled všeobecné sestry. Nitrožilní aplikace léků nejsou zdravotnickému asistentovi povoleny vůbec.

 

V souladu s oběma vyhláškami tedy musí být při noční službě zdravotnickému asistentovi zajištěn odborný dohled všeobecnou sestrou se způsobilostí k samostatnému výkonu povolání. Odborný dohled neznamená přímé vedení, není tedy nutná nepřetržitá osobní přítomnost dohlížející sestry, čistě teoreticky tedy může být odborný dohled nad zdravotnickým asistentem zajištěn tak, jak píšete, rovněž postup, že intravenózní aplikace léků provádí osobně sestra, je v pořádku. Právní předpisy nezakotvují žádnou závaznou a oficiální formu k pověření odborným dohledem, zaměstnavatel musí toliko prokázat, že odborný dohled zajistil, k čemuž by mu mailové pokyny taky teoreticky mohly stačit.

 

ALE – formální splnění kritérií a matematických počtů stanovených vyhláškou ještě nemusí automaticky znamenat, že zaměstnavatel zároveň splnil základní požadavek obsažený v Příloze č. 1 části I. odst. 1 vyhlášky č. 99/2012 Sb., kde je uvedeno, že zabezpečení zdravotnickými pracovníky a jinými odbornými pracovníky nad rámec stanovených požadavků závisí na druhu a objemu poskytované zdravotní péče, oboru a spektru prováděných výkonů a činností tak, aby byla zajištěna kvalita, bezpečí a dostupnost zdravotní péče. Zvláště systém, který popisujete, by mohl nasvědčovat tomu, že tato generální povinnost splněna být nemusí, a riziko absence zdravotnického pracovníka na v tu chvíli potřebném místě z důvodu nedostatečného personálního obsažení služeb vzhledem k potřebám pracoviště a pacientů by hrozit mohlo. Záměrně hovořím v kondicionálech, neboť stav a parametry Vašeho pracoviště neznám a konkrétní situaci už musíte posoudit Vy sami.

 

V případě, že jako zaměstnanci dojdete k závěru, že základní povinnost zaměstnavatele (poskytovatele zdravotních služeb), tedy zajistit personální obsazení nočních služeb jednotlivými zdravotnickými pracovníky tak, aby byla zajištěna kvalita, bezpečí a dostupnost zdravotní péče, není dodržována (nikoliv už formální počty a dohled dle vyhlášek, to se na základě Vašich informací pravděpodobně jeví jako průchozí), doporučuji jako vždy jednak chránit sebe samotné a jednak také splnit prevenční povinnost podle zákoníku práce, a to formou písemného upozornění zaměstnavateli, kdy kopii podání s razítkem z podatelny a datem přijetí si jako důkaz ponecháte u sebe.

 

www.tribune.cz

Zdroj: www.tribune.cz

Doporučené

Prevence a terapie srdečního selhání

23. 4. 2024

Srdeční selhání je heterogenní klinický syndrom různých etiologií, jehož diagnostika a léčba se v posledních letech značně posunula. „Vzhledem k…